Cytat:
|
Fabryczny akumulator miałem dłuższy o jakieś 2cm od tej futury. Nie ma opcji, żebym go wyjął bez ściągania obudowy filtra. Tyle w temacie.
Podchodziłem do tematu, więc mówię jak jest.
|
Wracając do tematu doboru akumulatora. Pomierzyłem z linijką akumulatory i takie otrzymałem wyniki:
Ford z focus c-max z 60Ah 590A 27,5x17,5x17,5 cm +- 0,5cm
motocraft focusa 60Ah 590A (560 030 060) 27,5x17,5x17,5 cm +- 0,5cm
Oba powyższe z fabrycznego montarzu, podejrzewam że ford od motocrafta różni się tylko naklejką, obudowy mają identyczne
centra CA722 72Ah 720A 27,8x17,5x17,5 cm (dane producenta) - na ten zamieniłem, ta futura napewno nie jest krótsza o 2cm niż fabryczny,
bosch S40 07 72Ah 680A 27,8x17,5x17,5 cm (dane producenta)
akumulatory zbliżone parametrami do tych z fabrycznego montarzu są mniejsze np:
bosch S50 04 61Ah 600A 24,5x17,5x17,5 cm (dane producenta)
centra CA602 60Ah 600A 24,5x17,5x17,5 cm (dane producenta)
Oczywiście te dane dotyczą nowych akumulatorów, a takie 3-4 letnie nie mają już tych parametrów. Standardowo fabryczny jest dobry, ale jak temperatura spada do -20C to pojemność i prąd rozruchowy maleją o połowę albo i więcej, dieselu jak włączą się przy -20C świece żarowe na kilkanaście sekund ciągnąc mase prądu to później nie starcza na zakręcenie rozrusznikiem, np. z 3letniego zostaje 50Ah i 500A do rozruch w 20C to w -20C mamy o połowe mniej i to zakładając że mamy wpełni naładowany akumulator. Montując nowy o większej pojemności (w granicach rozsądku) zwiększmy sobie margines bezpieczeństwa. Podejrzewam że większość wymienonych akumulatorów mogła by sporo przejeździć w autach w cieplejszych krajach.
Ma ktoś może informacje z jakimi bateryjkami były sprzedawane fordy w Finlandii albo Szwecji?
pozdrawiam
Damian
Cytat:
|
Mówta co chceta, ale w naszym firmowym fokusie mechanik wyjmował aku na bezdechu, czego niestety nie potrafił zrobić w C-maxie ... słabo ?
|
Może musi potrenować bezdech? W programie do kalulacji kosztów obsługi i napraw zarówno w focusie i w focusie c-maxie na wymontowanie akumulatora przewidziano czas 0,1 h. 6 minutowy bezdech dynamiczy to jest coś czego jeszcze nie widziałem, a praktykę w freedivingu mam
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Pozdrawiam
Damian