View Single Post
Stary 06-02-2010, 16:47   #210
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Cytat:
Napisał sebapl01 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanawiam się czy jeśli komputer gubi kody wtrysków, to oznacza że elementy mechaniczne lub elektroniczne wtrysku są na wykończeniu, czy też ECU jest uszkodzone?
Czy zgubienie kodu zawsze wiąże się ze sprężynką, a może niekoniecznie?
Pytam ponieważ u mnie zaobserwowałem, że silnik pracuje nierówno i głośno (fakt,że dwumasa też siada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )na wolnych obrotach gdy jest zimny (taki mały traktorek),ale nie ma żadnych innych objawów zużycia wtrysków, tzn. nie dymi nadmiernie(dolałem STP i jest niemal ekologicznie) i nie zapala się kontrolka od świec a spalanie z kompa 5.7l/100km (realne o 0.4-0.5l większe).
Czy wgranie kodów do ECU poprawi tę sytuację, a może szkoda czasu i zrobić próbę przelewową i powymieniać ewentualne zużyte wtryski albo od razu cały komplet?
U mnie ECU zgubiło kody po zalaniu V-powerem... a jak pojechałem do speców od Delphi zeby zobaczyli czemu mi spręzynka sie zapalila i czy to znowu wtryski (wtedy jeszcze nie wiemdziałem co jest) to po stwierdzeniu zgubienia kodu ich pierwsze pytanie bylo czy nie dolewałem czegos do paliwwa albo czu nie wlalem jakiegos "podrasowanego" diesel`a? Od tego momentu nie leje "super" cudownych paliw. A to że jest głośniejszy przed rozgrzaniem sie to normalka przez pierwsze 10-20 sek.
ethernal jest offline   Odpowiedź z Cytatem