Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony letnie już czas szukać.
View Single Post
Stary 07-02-2010, 18:02   #35
Horhe
ford::advanced

Model: sprzedany
Silnik: sprzedany
Rocznik: sprzedany
Domyślnie Odp: Opony letnie już czas szukać.

Cytat:
Napisał blur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to chłope nieźle pitolisz. To wg Ciebie różnica w cenach opon markowych to ściema bo wszytskie są takie super ? Co to za głupoty wypisujesz.
Przykady:

...Fulda Exelero po sezonie pokręcona jak śruba w statku ... i huczy, że ogłuchąć można.
Idąc dalej i biorąc pod uwagę oponki zimowe to tutaj mamy przepaść konstrukcyjną i jakościową. Kiedy jedna opona kręci w miejscu to druga spokojnie ma trakcję np Kleber vs GY UG performacne2. Nie wiem gdzie jezdzisz i jak, ale jadąc np zimą alpy chce wróćić to wierze,że jezeli zapłacę 1000 pl więcej za komplet opon, to dlatego, że są one lepsze anie dlatego, że ktoś miał taki kaprys i zrobił je droższymi.

To tak jaby napisać że przecież Ford Fiesta i Ford Mondeo są takie same bo przecież robi jest Ford.

Dalej ... wg Twojego rozumowania to każda opona umożliwi mi bezpieczną jazdę z prędkościami powyżej 200 km/h. Tak, czasami jeżdze i 240 km/h i chce wtedy czuć się bezpiecznie, a to powinna mi zapewnić opona określonych parametrach i ..cenie.

Ponadto jak zapytasz oponiarza: "Panie czy te Micheliny to dobre opony?" ..to zaporponuje Ci dokałdnie te na których ma największą marżę lub ma na stanie ...i takie są fakty, bo sam tego doświadczyłem. Jak rok później opony powiedziały dosyć ... no to stwierdził, że tak to czasami bywa i tego się nie rekalmuje

Czy mozesz przedstawić metodologię dzięki ktorej doszedłeś do takich wniosków ? Czyli np: jaką oponkę kupiłeś i jak ją testowałeś ? Skoro żadasz faktówto podaj swoje na poparcie twojej śmiałej tezy.

pozdrawiam
Po 1 Fulda to nie jest opona markowa.
Po 2 Jak wyżej już napisałem decydując sie np na Micheliny nie będę pytał pana oponiarza czy to dobra gumka (napisałem to wyżej) Czasami mylnie dobieramy za szeroki kapeć lub też wysokość oponki (naczytamy się forum i niestety jesteśmy w błędzie). O to zapytałbym tego pana, by mi dobrał oponę do prędkości samochodu (indeksy) i rozmiar do felgi.

Nie testuję opon, zwyczajnie na nich jeżdżę. Zjeździłem już Dunlopy SP Sport, GY Eagle NCT5 i teraz w tym sezonie 2010 pewnie na koniec zakończą życie GY Excellence. Do żadnej nie mam zastrzeżeń. No chyba, że do ceny. I zdaje się wrócę do GY NCT5 bo cenowo z tego co pamiętam wychodziła atrakcyjnie. Być może wspomniany Michelin albo Uniroyal. Zobaczę co będzie tańsze.
Ale widzę, że Wy macie jakieś zacięcie sportowe do opon. Czy macie jako drugi samochód w garażu Mercedes SLR że się tak pytacie? do Forda nie podchodzi wam w/w pakiet opon? Naprawdę nie wydaje się Wam, że to co czasami dzieje się z oponą jest zwyczajnie przypadkiem? Przypadkiem jest, że nowy samochód potrafi się zepsuć i to samo dotyczy opony, tak sobie myślę- mam rację?
Tak więc pytania o opony, olej, albo o samochód w ogóle to tasiemce które nigdy się nie kończą. Każdy wychwala to na czym jeździ. Dlatego uważam, że to trochę trudne pytania i nie otrzymamy odpowiedzi na forum w tej kwestii. To znaczy odpowiedź otrzymamy lecz nie będzie ona spójna i miarodajna.
Takie mam zdanie, że to właśnie pitolenie o szopenie.
Horhe jest offline   Odpowiedź z Cytatem