View Single Post
Stary 07-02-2010, 19:06   #1
Strusioo
ford::amateur

Imię: B.
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2015
Domyślnie [TDCi] - zaświeciła się kontrolka silnika a chwilę później sprężynka :(

Witam wszystkich na Forum.

Od niedawna poruszam się Fordem Mondeo 2.0 TDCi 130KM, rok produkcji 2004. Kilka moich spostrzeżeń i główny problem.
1) Auto odpala nawet w największe mrozy (był problem ze święcą żarową, ale została wymieniona)
2) Po uruchomieniu silnik nierówno pracuje, po ok 45 - 60 sekundach wszystko jest ok. Linki do filmików na dole postu.
Dodam, że wcześniej tak nie pracował(może dlatego, że był garażowany? i tylko kilka sekund po uruchomieniu się "zabujał", a dalej pracował ok. Na komputerze i w serwisie żadnych błędów nie było. Również próba z jazdą typu?: 4, 5 lub 6 bieg i gaz do oporu nie powodowała żadnych błędów na desce rozdzielczej. Ale wszystko do czasu...
Zatankowałem na pewnej stacji, a w zasadzie dotankowałem, bo miałem prawie cały zbiornik i chciałem sprawdzić wskazania komputera ze stanem faktycznym, ale do tematu... wracając do domu autem zaczęło, najpierw szarpać i nie chciało się wkręcić na wyższe obroty, choć mocy nie straciło(przynajmniej tak do 2,5 tys. obr/min), zapaliła się kontrolka silnika (pomyślałem, że coś nie tak z paliwem, albo woda w filtrze, lub jakieś brudy) Dalej, jadąc delikatnie zaświeciła się sławna sprężynka, a silnik dwa razy przestał pracować. Po ponownym odpaleniu, jak gdyby nigdy nic wszystko było ok (błąd się skasował) i świeciła się kontrolka silnika. Myślałem, że to paliwo. Dojechałem powoli do domu. Następnie to co wykonałem u siebie w garażu:
wyjąłem zbiornik i go wyczyściłem - faktycznie było troszkę wody i sporo syfu (piasek, jakieś grudki, troszkę parafiny, ale to przy -20 st. C to chyba nic nowego) Przeczyściłem cały układ paliwowy, w tym przewody, filtr paliwa wymieniłem na nowy BOSCH.
Po tych bólach odpaliłem auto i faktycznie... było w garażu więc nie pracowało jak na filmie w linku powyżej.
Pojeździłem troszkę po mieście i niby wszystko ok. Żadne kontrolki się nie zapalały aż do dzisiaj. Jadąc sobie na 4 biegu dałem gwałtownie gazu i auto dobrze ciągnęło, dopóki coś delikatnie nie szarpnęło i zaczęła migać kontrolka świec żarowych, już bez kontrolki silnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Teraz to totalna załamka.
Chyba mnie czeka wizyta na komputerze i sprawdzenie wtrysków, pompy??
Proszę o porady i sugestie.
Pozdrawiam

Poniżej filmiki odnośnie pracy silnika
http://www.youtube.com/watch?v=t3m-dScxpMQ
http://www.youtube.com/watch?v=wjBv-Z5G_xA
http://www.youtube.com/watch?v=VmhWL-Zf6Kw

PS. Nie wiem cóż mogę jeszcze dodać aby ułatwić Wam pomoc:
- spalanie do czasu wystąpienia problemu było ok 5-5,3 trasa, miasto 6,8-7,3 w zależności od korków
- auto garażowane, przynajmniej ostatnio
- nie wiem, czy nierówna praca na zimnym ma coś wspólnego z jego ówczesną dolegliwością.
- jeżeli potwierdzą się moje najgorsze przypuszczenia to proszę o pomoc, gdzie, co i jak wymieniać, tj. czy są jacyś dobrzy mechanicy w Łodzi
- do ropy leję dodatki czyszczące i te poprawiające jej stan w niskich temperaturach.
- auto do niedawna leciało na A2 prawie swoją max prędkością bez żadnych problemów. Nie wiem co dalej.
Ale kończąc pozytywnie... generalnie to fajne autko Smile
Strusioo jest offline