Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony letnie już czas szukać.
View Single Post
Stary 08-02-2010, 10:00   #40
Karol2
ford::average

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.6 EcoBoost 160KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Opony letnie już czas szukać.

A ja z kolei podchodzę do sprawy inaczej. Mówicie, że macie takie czy inne opony i jesteście zadowoleni. Mam wrażenie, że nie można ocenić opon obiektywnie montując je do innego samochodu niż ten, którym jeździmy. Polega to na tym, że każdy samochód zachowuje się inaczej na tych samych oponach. Np. Mondeo jest cięższe niż powiedzmy Vectra(taki przykład z głowy i może nie być to prawdą) i dlatego na tej samej oponie w zakręcie jeden będzie się czuł pewnie a drugi już nie do końca. Dlatego o jakości opony można mówić po sprawdzeniu kilku marek na jednym samochodzie, a i tak opinie będą czysto subiektywne. Moim zdaniem każdy powinien dobierać opony pod kątem tego jak jeździ i jak lubi jeździć oraz tego co mu się podoba. Mam wrażenie, że jednak te droższe są lepsze, ale jeździłem Focusem na Uniroyallach rally 550 i były bomba pomimo, że po 7miesiącach miałem burchel... Trzeba przemyśleć sprawę i nie kupować chińszczyzny(oni nie mają tradycji produkcji opon i tylko kopiują, a to może skończyć się źle dla użytkownika. Mam w takim razie pomysł. Może o oponach będą pisać osoby, które użytkują samochód, na ''którymś tam'' komplecie, a nie ci co w seicento mieli coś a teraz w Mondeo mają coś innego i to jest zdecydowanie lepsze... Pozdrawiam
Karol2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem