View Single Post
Stary 11-02-2010, 02:26   #7
IrO Nick
ford::beginner

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: [TDCi] - zaświeciła się kontrolka silnika a chwilę później sprężynka :(

Witam.
Ja wymieniałem wtryski latem. Objawy: szarpnięcie, sprężynka i jazda bez turbiny (chyba się włączył tryb awaryjny). Byłem w trasie, więc musiałem jechać dalej. Do 100 km/h nawet szło, ale wyprzedzanie tira odradzam bo do 115 km/h bujałem chyba z kilometr.
Wcześniej wymieniłem 1 wtrysk rok temu w zimie. Strasznie hałasował i kopcił, ale było ok -5 C.
Paliwo wyłącznie lałem na Shell'u i myślałem, że robię dobrze. Błąd. W tym roku przy -14 C zanim się rozgrzał zgasł mi 2 razy przy dodawaniu gazu (wyprzedzanie!!). Oczywiście szarpnięcie i sprężynka, ale po ponownym rozruchu bez objawów. Dolałem paliwo z BP i dodałem ten ich specyfik do diesla. Przez jakiś czas było w miarę, ale przy -20 C wracałem z pracy z prędkością 40-60 km/h i do tej sześćdziesiątki bujałem go przez kilometr. Żenada. Na obroty się wkręcał, ale mocy nie miał i każda próba szybszego wciśnięcia gazu kończyła się zaduszeniem silnika.
Samochód stał przez tydzień aż zelżały mrozy i teraz chodzi jak ta lala, tylko wymieniłem filtr paliwa. Tak więc jakie by paliwo nie nalać to i tak przy -20, -25 C i tak się wytrącała parafina i zaklejała układ.
Jednak z tego co piszesz kolego raczej bym pojechał na komputer, bo to wygląda na uszkodzony wtrysk. U mnie drugi padł w ciągu 4-5 miesięcy, tylko wydałem niepotrzebnie kasę na komputer, próby przelewowe i tego typu bzdety. Jeśli możesz to wymieniaj od razu wszystkie, raz zapłacisz za programowanie, zaoszczędzisz trochę grosza. Padać zaczęły przy przebiegu 142.000km, podobno wytrzymują 100-150 tyś. w zależności od paliwa.