Cytat:
|
Witam,
W moim focusie mam taki problem: po przejechaniu ok 1 km podczas postoju przy włączonym silniku pojawiają się drgania ze strony silnika i generalnie wibruje cały kokpit. Drgania wzmagają się bardzo mocno gdy włączę podgrzewanie przedniej lub tylnej szyby i gdy włączę nawiew na poziom 3 i więcej. Gdy wyłączę nawiew i światło oraz szybę to drgania prawie ustają. Pojechałem do elektryka i wymienił mi regulator napięcia bo napięcie falowało i było momentami za duże (ok 14 V). Po tym zabiegu drgania nieznacznie się zmniejszyły ale ogólnie problem jest wciąż odczuwalny. Na dodatek zaczeły mi pulsować lampki podświetlenia kokpitu i lampy zewnętrzne też. Proszę p poradę czy może elektryk się nie spisał i mam dalej drążyć kwestię elektryki czy może jest to kwestia poduszek pod silnikiem/ skrzynią biegów. Jeszcze na koniec podam że całe zjawisko dzieje się tylko podczas postoju przy włączonym silniku a przy ruszaniu trzeba bardzo powoli puszczać sprzęgło żeby nie pojawiły się bardzo mocne drgania (z 1-ki rusza się jak z 2-ki).
z góry dziękuję za porady.
|
Mam dokładnie ten sam problem, autem trzęsie na postoju lub gdy na "luzie" dojeżdżam do skrzyżowania. Znajomy mechanik zasugerował mi wymiane poduszek pod silnikiem.