View Single Post
Stary 12-02-2010, 12:48   #4
sevenup
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wibracje na postoju - wzmagają się przy włączeniu podgrzewania szyby

Cytat:
Napisał tomgg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
W moim focusie mam taki problem: po przejechaniu ok 1 km podczas postoju przy włączonym silniku pojawiają się drgania ze strony silnika i generalnie wibruje cały kokpit. Drgania wzmagają się bardzo mocno gdy włączę podgrzewanie przedniej lub tylnej szyby i gdy włączę nawiew na poziom 3 i więcej. Gdy wyłączę nawiew i światło oraz szybę to drgania prawie ustają. Pojechałem do elektryka i wymienił mi regulator napięcia bo napięcie falowało i było momentami za duże (ok 14 V). Po tym zabiegu drgania nieznacznie się zmniejszyły ale ogólnie problem jest wciąż odczuwalny. Na dodatek zaczeły mi pulsować lampki podświetlenia kokpitu i lampy zewnętrzne też. Proszę p poradę czy może elektryk się nie spisał i mam dalej drążyć kwestię elektryki czy może jest to kwestia poduszek pod silnikiem/ skrzynią biegów. Jeszcze na koniec podam że całe zjawisko dzieje się tylko podczas postoju przy włączonym silniku a przy ruszaniu trzeba bardzo powoli puszczać sprzęgło żeby nie pojawiły się bardzo mocne drgania (z 1-ki rusza się jak z 2-ki).
z góry dziękuję za porady.
Mam dokładnie ten sam problem, autem trzęsie na postoju lub gdy na "luzie" dojeżdżam do skrzyżowania. Znajomy mechanik zasugerował mi wymiane poduszek pod silnikiem.
sevenup jest offline   Odpowiedź z Cytatem