Ech, no to już tłumaczę:
1. świece zapłonowe robi dla forda obecnie NGK, a żarowe Beru i Bosch.
2. ja pisze ze musi isć platyna bo takie informacje dostaliśmy z "góry" czyli od serwisu Forda w Warszawie. Sprawdzając w programie serwisowym forda pokazują właśnie platyne, a jako zamiennik zwykłą świecę. Zresztą sporo osób z silnikem zeteca przychodzi z wykręconą świecą i chcą taką jaka była i okazuje sie ze to platyna. Sorry, mogę się mylić, że to szło na pierwszy montaż, ale byłem utwierdzony w tym przekonaniu z info jakie mam. W tym miejscu mogę przyznać się do błędu jezeli jest inaczej.
3. Co do kodu silnika to wybierając samochód kolegi TecDoc katalog wyświetlił kod LIE ZETEC, więc świece są dobrze dobrane.
4. przewody sentech są złe?? hehe - w hurcie sprzedajemy tego grubo ponad 100kpl rocznie do tego naprawde dużo w detalu, jako alternatywa dla mniej zamożnych klientów i przez cały ubiegły rok tylko 6 reklamacji, z czego 5 uznano, a jeden przypadek to uszkodzenie mechaniczne. Swego czasu firma w której pracuje była jedną z pierwszych która rozprowadzała te przewody w Polsce. Zresztą na stronie Sentecha jest logo firmy w której pracuje. Śmieszy mnie to, ze ktoś pisze ze coś jest marnej jakości, a sam na tym jeździ lub co gorsza słyszał tylko od innych opinie. Ja na tych sentechach przejechałem coś ok 40 000km i nic złego się nie dzieje i nie zakładałem je ze względu na cene, lecz na jakość, bo wiem ze sprawują się świetnie w samochodach i sam chciałem się o tym przekonać.
5. prezes NGK Polska to przyjaciel mojego szefa i pare razy w roku przyjeżdza do nas na szkolenia, wiec stąd mam takie info. Po drugie prowadzimy sklep e-ngk.pl i często walcze z nietypowymi przypadkami. Niedawno serwis Subaru kupował od nasz przewody bo nigdzie w europie nie było, a u nas na półce leżały. e-denso.pl to też nasza dzialka, bo szef kocha świece zapłonowe
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i to jego konik. On ma w głowie już prawie cały katalog i az głupio jak wchodzi klient, mówi jakie to auto, a ten podaje świeczkę z głowy i mówi "chłopaki, ale dla pewności sprawdzcie"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co do domeny brisk.pl to ona należy do nas i Czesi chcą abyśmy byli ich głównym dystrybutorem świec Brisk na terenie Polski. Na co dzień zajmuje sie świecami, a Wy mi piszecie ze się nie znam - mogę Was grubo zaskoczyć i z czasem to pokaże.
6. my z aso kupujemy oryginalną platynkę bo 18.5zł brutto, a sugerowana cena detaliczna przez ASO to 28zł.
Alfą i omegą nie jestem (sam zresztą często zwracam się do kolegów o pomoc) , ale staram się Wam tutaj podawać sprawdzone informacje, a nie wyssane z palca. Na każde moje zdanie mogę podać potwierdzenie w postaci linku do strony bądź skanu literatury fachowej.