Temperatura pracy silnika
Witam,
Mam następujący problem, dziś rano coś nie tak zaczęło się dziać z moim fordem. Silnik strasznie długo się nagrzewał. Normalnie przełączenie na gaz następuje po około 3 min pracy silnika (tzn gdy wskazówka temp wejdzie mniej więcej na białe pole) natomiast dziś trzeba było 10 min na przełączenie się na gaz a temperatura rosła b. wolno. W końcu po około 20 min wskazówka znalazła sięna środku skali. Ale po włączeniu gorącego nawiewu widać było że wskazówka temp. delikatnie się cofa. Wieczorem zrobiłem jeszcze jedną próbę w garażu. Odpaliłem samochód i nawet po 10 min pracy gdy czuć było że silnik jest ciepły/gorący wskazówka temp. wciąż nie ruszyła z miejsca. Nie dało sięgo także przełączyć na gaz. Dopiero po dłuższej chwili wskazówka lekko drgnęła wchodząc na białe pole. Gruby gumowy wąż przez 5-7min po odpaleniu pozostawał chłodny potem zaczął sie powoli nagrzewać. Po około 12 min można go było bez problemu dotknąć ręką. Za to cieńsze węże leżące pod nim dość szybko zrobiły się gorące. Czy to ewidentnie wskazuje na termostat (nawiasem mówiąc wymieniałem go 2 lata temu na oryginalny) czy może to coś innego? Proszę o pomoc
Pozdrawiam
andy100
|