Cytat:
kiedys nie bylo 4x4 tak popularne i ludzie sobie radzili..obecnie auta maja tyle systemow roznego typu ze i tak naped na jedna os ma zabezpieczenia ebd-automatycznie reguluje sile hamowania kazdego z kol, tcs-aktywnie zabezpiecza przeciw poślizgowi, abs-system zapobiegający blokowaniu kol podczas hamowania, esp-system stabilizacji toru jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Po 3ch miesiącach jazdy doszedłem do takich wniosków:
- hamowanie i skręcanie -> 4x4 nic nie daje, wręcz przy skrętach na śniegu czasami zarzuca tył, "auto samo jedzie", nic się nie da "wyciągnąć", bo napęd jest nieprzewidywalny. Bez ESP jeszcze gorzej. Pewnie stały 4x4 byłby rozwiązaniem, ale generalnie tutaj ze względu na masę i dołączany napęd uważam, że auto sprawuje sie gorzej niż fwd.
- ruszanie i jazda wprost (czy chociaż proste wyprzedzanie), to 4x4 się sprawdza idealnie. W fwd jeżeli jedno koło złapie poślizg, to 2gie nie ciągnie tylko stoi w miejscu, a tutaj ciągną jeszcze 3. Wyprzedzanie na śniegu to też idealna sprawa. Dzisiaj pod kościołem, wyjazd - mała górka, 95% aut musiało robić spory odstęp i się wiele razy rozpędzać aby wyjechać - ja nawet o tym już nie myślę.
Ale najfajniejsze jest to, że jest wybór i każdy może może wybrać co mu pasuje