View Single Post
Stary 22-02-2010, 21:29   #88
zbyszek620
ford::average

Imię: Zbyszek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 TDCi 150
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Napinacz paska klinowego .

Wyjaśnijmy sobie jedno
Koło pasowe wału ma za zadanie tłumić przede wszystkim drgania z charakterystyki pracy silnika i jest to rozwiązanie stosowane u wielu producentów aut, różnica jednak polega na tym, że nasze silniki mają 4 gary i to powoduje trudność zniwelowania drgań, dużo łatwiej jest to wykonać w silnikach z 6-ma garami gdzie amplitudy są mniejsze.
Napinacz ma zapewnić stały naciąg paska, chodzi między innymi oto aby łożyska miały możliwie stałe obciążenie, zaś jeżeli się zmienia to płynnie (unikanie szarpań ).
Osobiście skłaniam się ku rozwiązaniu opisanemu tutaj, a mianowicie wstawienie drugiego napinacza ale czy jest sens???
Po mrozach zaczęła mi hałasować jedna rolka pośrednia którą zamierzam wymienić, zaś spodziewam się że może w najbliższym czasie będę wymieniał może koło pasowe może napinacz, mondek ma ponad 230 tysiaków i ma układ orginalny.
Kiedyś byłem u mechanika który na dzień dobry podał cenę za wymianę dwumasy dużej, od tamtej pory przejechałem ponad 30 tysięcy i nadal pracuje ok. (odpukać) natomiast zmieniłem jeden sworzeń wahacza i jak się okazało po roku wymieniałem go ponownie a orginał po drugiej stronie nadal pracuje.
Zmierzam do tego że nie należy przesadzać, każda część się zużywa i jeżeli chcemy zrobić z naszych aut nowe cacka to taniej wyjdzie nam kupić w salonie.
Zapomniałem powiedzieć skąd wiem że to akurat ta rolka, zapewne sposób prosty ale powiedział mi sąsiad (z zawodu mechanik) należy spryskać silikonem w spreju jeżeli ćwierkanie ustaje to znaczy że ten element.
Też mi się marzy cichuteńki mondek i myślę że jeżeli się komuś to uda to się podzieli.
Pozdrawiam
zbyszek620 jest offline   Odpowiedź z Cytatem