View Single Post
Stary 26-02-2010, 15:13   #113
picio_18
ford::average

Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo MK3 kombi
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: [Mk3] spadek temeratury silnika na postoju

Cytat:
Napisał Hrabia82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
odgrzeję temat, u siebie miałem ten sam problem, czyli długo się nagrzewa, a i tak temperatura ciągle spada po zatrzymaniu czy zwolnieniu.

wymieniłem oba termostaty (oryginały) i niestety problem nadal jest. Właściwie nic się nie zmieniło. jedynie teraz temperatura na zewnątrz jest w okolicach 0 stopni, czyli troszkę szybciej łapie temperaturę.

nie mam pojęcia co jeszcze może być nie tak, tym bardziej że poprzedniej zimy takich przygód nie miałem. zastanawiam się czy wpływ na to ma podgrzewacz - bo u mnie ciągle przepala bezpiecznik F3 więc podgrzewanie nie działa. czy ktoś wie czy to może mieć wpływ?

co do podgrzewacza, to sprawdzałem świece są OK, i też nie wiem czemu zaraz po odpaleniu auta przepala bezpiecznik.
Podstawą jest to że podgrzewacz działa tylko poniżej 0st jeżeli są ciepłe dni to nie grzeje, jeżeli by nawet grzał to podgrzewa tylko do 70st (tj 1/4 skali) i się wyłącza.
Co do przepalania się biezpiecznika to najprawdopodobniej masz jakieś zwarcie w układzie podgrzewacza. W jaki spodób sprawdziłeś świece w podgrzewaczu??
Co do termostatów to ja u siebie też wymieniłem dwa i cały czas to samo, wahania temperatury od 1/4 do 1/2 skali. Też z tym walcze...