View Single Post
Stary 26-02-2010, 16:04   #3
niko123
ford::advanced

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: 1.6 w czsie jazdy szarpie, zapala sie kontrolka aku i gasnie!w autserv nie wiedz

Cytat:
Napisał yogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam serdecznie

wpisalem w szukajce slowo *szarpie* i przeczytalem wszytskie 16 stron...ale zanim zabiore sie do wymieniania czegokolwiek - czego do tej powy jeszcze nie wymienilem opisze dokladnie problem i prosze o pomoc bo juz nie mam sily do tego auta

Auto ford focus 1.6 16v 99r kombi
3 misiace temu mialem problem z falujacymi obrotami wymienilem krokowca ale dalej faluja...szczegolnie kiedy dojezdzam do swiatel...czesc jest oryginalna.

kiedy przyszly mrozy auto zaczelo mi szarpac w czasie jazdy obojetnie czy na 2 czy 5 biegu i jak szybko jade, poszarpie z 3 razy i zapala mi sie kontrolka aku i gasnie. po jakims czasie moge odpalic silnik- auto chodzi stabilnie na biegu jalowym ale gdy tylko rusze, delikatnie puszczam sprzeglo auto od razu gasnie...gdy wbije np wsteczny i dodam gazy od razu silnik gasnie....musi odstac kilka godzin i znow odpala........przejade kilkanascie km i ta sama sytuacja sie powtarza...........dodam ze nie szarpie tylko przy dodawaniu gazu, ale nawet gdy jade 110km/h bez wilkich obciazen
wiec zaczalem wymieniac od mechanika do mechanika
-swiece, kable, cewka-oryginalna, silnik krokowy juz 2gi, alternator, akumulator i nic....
dodam ze cala instalacja elektryczna byla sprawdzana, styki, kable, kable od masy, do komputera auto bylo podlaczane i nie pokazuje bledow...w fordzie stalo tydzien i stwierdzili ze nie potrafia mi pomoc!!!! - jak to mozliwe!? dodam ze mieszkam w kopenhadze wiec kroja mnie ...niesamowicie.

po przeczytaniu tych 16 stron najczesciej pojawia sie : czujnik polozenia walu, czujnik polozenia przepustnicy, pompka pomocnicza paliwa, filtr skrzyni korbowej, czujnik vss

czy ktorys z fachowcow mogly mi doradzic co w tym wypadku nastepnie powinieniem wymienic? lub co zrobic, bo auto poprostu zabija mnie i nie mam sily.....

chlopaki jutro na 10 mam umowina wizyte z polskim mechnikiem, napiszcie prosze co waszym zdaniem powinienem wymienic w 1kolejnosci, lub moze inne sugestie.....

Co do falowania obrotów, jeśli krokowiec nowy nic nie daje to pozostaje wyczyścić przepustnicę i kupić nowy zaworek odpowietrzenia skrzyni korbowej, sam niedawno wymieniałem cena 29zl.
Co do przepustnicy też muszę wymienić bo jak rano wsiadam do auta to mam tak jakby pedał gazu zatrzaśnięty,coś go blokowało -wiem że nagar się zrobił na deklu i ściankach, ale wiem że brudny ma wpływ na falowanie obrotów.

Co do szarpania to dużo wymieniłeś i nic, na takie szarpania/dławienia mają jeszcze wpływ sonda lambda ale gdyby była niesprawna komp po 100 km wywalił by check engine.
Pozostaje tylko sprawdzenie przepływomeirza, przeczyścić go miękkim pędzelkiem w benzynie ekstrakcyjnej.

Po wymianie silniczka krokowego robiłeś reset kompa przez klemy ? - bo jest zalecany reset.