Cytat:
Dzięki Wszystkim za wyczerpujące informacje - jesteście kopalnią informacji o tym autku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Marcin, mówisz, że kulturka pracy benzynki lepsza na wyższych obrotach ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Byłoby fajnie, tylko mam inne obawy - że skoro 5-ty bieg wrzuci się tu przy powiedzmy max.120 km/h, to powyżej 160 (zwłaszcza w 1.6, gdzie Vmax=193) zaczyna się szukać 6-tki, a jej nawet 1.6 nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekaw jestem czy przy dłuższej jeździe autostradą w przedziale 160-175 nie będzie zbyt męcząca głośna praca silnika na "końcówce" 5-go biegu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.
|
Tu się z Tobą całkowicie zgadzam - przy silniku 1.6, 6-ty bieg jest dla mnie czymś oczywistym, a go nie ma. Oczywiście, że silnik benzynowy na tym biegu praktycznie nie będzie przyspieszał, ale tu chodzi tylko o utrzymanie prędkości, zmniejszenie głośności i oszczędność paliwa przy wyższych prędkościach. Przyznam Ci się, że nawet przy moim dychawicznym silniku na autostradzie przydałby się 6-ty bieg tylko po to, żeby było trochę ciszej. Do tego pozostałe pięć biegów mogłoby być zestopniowane nieco krócej, a to poprawiłoby dynamikę samochodu.