Cytat:
|
Bym się skłaniał w pierwszej kolejności na filtr paliwa lub pompe (może kończyć żywot),co do sondy to może nie wywalić nic silnik bedzie pracowal normalnie (wiecej bedzie palil) więc sonde bym sobie darował. Drugie to przepływomierz robota prosta,delikatnie,ale z naciskiem na delikatnie umyć. Zresetować kompa odpalić i przejechać kilka km w zmiennych warunkach. Problem ogólnie jest spory bo dużo wymienione rzeczy :/
|
Niestety ale sonda może wiele u mnie szarpało dławiło jak padła.
Rok temu na zimnym silniku miałem problem zszarpaniem/dławieniem się i to nie była cewka ani świeca/kable czy przepływomierz tylko wywaliło błędy p1132/p1131 i wyszło sonda lambda. ( wywalało błędy z mieszanką raz za ubogą a raz za bogatą ) dzięki elm 327 i na zimnym silniku kiedy już sonda pracowała zamiast pracować od 0,2v- 1 v to zatrzymywała się na 2-3 sekundy na poziomie 0,3v a potem np na 0,8v przez 4 sec. - dlatego wywaliło p1131i p1132 - najczęściej jak sonda pada to ma stałą wartość np 0,4v i się nic nie zmiania a moja sonda pracowała ale tak jakby się wieszała - mechanik stwierdził że takiego uszkodzenia sondy jeszcze nie widział - po wymianie wszytko ok. - napisałem to bo może komuś się przyda