Cytat:
(...) I jestem spokojny o prawie 200 moim przyszłym 1.4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.(...).
|
Nie liczyłbym nawet na 180 km/h. 1.4 w manualu ma v-max 175 km/h. Także w najlepszym przypadku na liczniku będziesz miał jakieś 190 w wyniku przekłamania wskazań.
Zresztą po co ta prędkość? Moja fiesta powyżej 130 km/h staje zwyczajnie nieekonomczna. Chociaż, tu wielka pochwała małego auta, nawet przy 170 km/h (i więcej) na zegarze, jazda jest równa i stabilna.
Co do indeksu prędkości to w letnich Continentalach, które przyszły z autem mam 210, ale na zimę kupiłem 190, bo szkoda dopłacać do samego indeksu.
A teraz łyżka dziegciu! Zaliczyłem dziś (choć patrząc na datę umieszczenia postu to wczoraj) mega wpadkę. Otóż auto po tygodniowym postoju na parkingu nie chciało się nawet otworzyć. Aku rozładowany dokumentnie.
Wezwałem Ford Pomoc, zjawili się szybko, po ok 20-25 min, i udało się auto uruchomić zasilając akumulator. Okazało się nie wyłączają się przednie (tylko) światła mijania, mimo przełącznika w pozycji 0 i zamkniętego auta. Wróciłem do domu, Poznań - Śląsk, i w Rencarze w Rybniku, wymieniono mi przekaźnik z funkcji "follow me home". Problem zniknął, auto hula, zobaczymy jutro co z aku.
Hipoteza jest taka, że po odstawieniu auta na parking poszedł przekaźnik i włączyły się światła "follow me home" co rozładowało akumulator. Ciekawe jest jednak to, że gdy zostawiałem auto to światła nie świeciły, więc przekaźnik zepsuł się, gdy auto po prostu stało... Zobaczymy co dalej...