Temat: [C-MAX 2003-2007] Ford Focus C-MAX vs numer VIN
View Single Post
Stary 04-03-2010, 14:38   #1
pablicito
ford::average

Model: Ford Focus C-MAX, Ford Galaxy
Silnik: 1.8 TDCi 115 PS, 1.9 TDI 85 kW
Rocznik: 2005, 2000
Wink Ford Focus C-MAX vs numer VIN

Witam.
Zastanawiałem się przez chwilę, czy osobiście nie przenieść tego tematu (jeszcze przed rozpoczęciem) od razu do Hyde - Park'u - ale ponieważ sprawa dotyczy tylko (tak mi się wydaje) modelu Focus C-max, zdecydowałem się zaryzykować i umieścić go tutaj.
Otóż:
Jak wiemy znaki 4 i 10 określają typ nadwozia. Zgodnie z zamieszczonym na stronach klubu dekoderem VIN zamieszczone w odpowiedniej pozycji (4 i 10) cyfry lub litery oznaczają (tylko gwoli przypomnienia):
3 - wysoki dach - van
5 - wysoki dach - kombi
A - 5-drzwiowy
B - 3-drzwiowy
C - coupe 2-drzwiowe
E - hatchback 3-drzwiowy
F - 4-drzwiowy
G - 5-drzwiowy multi purpose vehicle
L - kabriolet 2-drzwiowy
N - 5-drzwiowy estate/wagon/clipper
P - pojedyncza kabina pick-up
V - van 2-drzwiowy
W - van 3-drzwiowy.

Tymczasem my mamy w numerach VIN w czwartej i dziesiątej pozycji literę M, która w ogóle w tym spisie jest niezamieszczona. Ja zrozumiałbym jeszcze w tych miejscach cyfrę 3 (wysoki dach - van) lub w ostateczności cyfrę 5 (wysoki dach - kombi), ewentualnie literę G (5-drzwiowy multi purpose vehicle). Ale nie - my mamy M (nie wiadomo co).
Dlaczego tak jest, co ta litera znaczy, i w ogóle Panie i Panowie czym my właściwie jeździmy? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam...
... i życzę tyle przyjemności z jazdy, ile ja odczuwam
pablicito jest offline   Odpowiedź z Cytatem