View Single Post
Stary 06-03-2010, 00:14   #3
pablicito
ford::average

Model: Ford Focus C-MAX, Ford Galaxy
Silnik: 1.8 TDCi 115 PS, 1.9 TDI 85 kW
Rocznik: 2005, 2000
Domyślnie Odp: TDCi 1.8 115 PS - turbosprężarka z elektrycznie sterowaną zmienną geometrią łopa

Jeżeli 1.8 to stary rechot - to czemu Ford montuje go częściej/ w większej ilości do C-MAXów po liftingu?. Do 2006r. w Polsce chyba nawet Focus C-MAX z tym silnikiem nie był oferowany, a po liftingu jest. Ponadto, o ile się orientuję, ten silnik (tylko z większą liczbą koni) jest montowany do S-MAXa. Nie jeździłem 1.6 - ale z 1.8 jestem jak na razie zadowolony. W porównaniu z moim poprzednim (1.9 TDI 90 PS) to demon prędkości i lew salonowy kultury pracy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Chyba mnie trochę poniosło w obronie tego silnika i sam odszedłem od zasadniczego tematu. No więc wracam - to elektryczne sterowanie to lepsze czy gorsze rozwiązanie? Na logikę rzecz biorąc to powinno być lepsze - turbina powinna być wydajna w całym zakresie obrotów (niezależna od podciśnienia), nie powinno więc być turbodziury... A przecież jest. Czemu?
pablicito jest offline   Odpowiedź z Cytatem