Cytat:
|
Taaak? To zerknij jeszcze raz na temat jak pisałeś o turbinie. Przeczytaj dokładnie tą dyskusję, napisałem, że IC do wymiany bo może tam siedzieć reszta wirnika. Ja w tym temacie pisałem o turbinie, że nie ma co czarów odprawiać z zalewaniem jej olejem i kręceniu rozrusznikiem.
Sam wymieniałem turbo, założyłem, odpaliłem i jeżdżę już rok.
|
Szacun Goliaty
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. -nie dogadaliśmy się
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rzeczywiście w tamtym temacie pisałeś, ale tu napisałeś co innego, więc dlatego się czepiłem. Ale być może dzięki tobie zaoszczędziłem remont silnika, bo wcześniej nie miałem zamiaru IC wyciągać (tylko w przewody zajrzeć i przeczyścić)-w którym było pełno syfu, metalu i opiłków.
Tak się stało, że podczas wyciągania IC uszkodziłem dodatkowo chłodnicę klimy i wszystko spiern...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziurkę oczyściłem, zalałem jakimś dobrym dwuskładnikowym klejem do metalu i jadę jutro na nabicie-mam nadzieję, że nie puści klej...
Do kręcenia rozrusznikiem po montażu nowej turbiny odłączyłem kostkę od czujnika położenia wału, wypiąłem kilka bezpieczników nr. 13, 14 i 34-nie odpalił. Wtedy kręciłem rozrusznikiem z odpiętym przewodem powrotnym oleju z turbiny, aż do momentu gdy ciągle będzie płynął olej. Wpiąłem bezpieczniki z powrotem, ale zapomniałem wpiąć kostkę od czujnika w/w. Odpalił, ale chodził bardzo nierówno.
Jak silnik pochodził kilka minut na wolnych obrotach (wcześniej był zagrzany dogrzewaczem) i osiągnął ok.80'st. to ściągnąłem rurę od intercoolera-tuż przed wlotem do EGR i wtedy go przygazowałem do 3000-4000obr. Wyleciało dwukrotnie jakieś dość spore opiłki z IC, który to wcześniej przelałem ok 2 litrami benzyny, wymyłem, przedmuchałem i wysuszyłem a tu nadal kawałki metalu siedziały!!! Po wymianie turbo -gdy się rozpadło- zaleca się wymianę IC na nowy.
Dzięki wszystkim za pomoc-turbinka wymieniona-hula ok.
W razie potrzeby służę poradą przy wymianie.