Odp: C-max zawór EGR
Panowie pomóżcie bo nie wiem co robić.
Kupiłem w styczniu c-maxa 1.6TDCI z 2003 roku i zaczęły sie moje kłopoty. Nie będę wspominał o wymianach żarówek bo to normalka, nie będę pisał że akumulator padł na mrozie bo to też mogło sie zdarzyć bo to też normalka. Najgorsze zaczeło się w połowie lutego jak usłyszałem sygnał dźwiękowy ostrzegawczy i zapaliła się czerwona lampeczka na tablicy rozdzielczej a na komputerze wyświetlił się napis "uszkodzenie układu silnika" i auto straciło swoją moc o przynajmniej o połowę. Obroty na biegu jałowym po naciśnięciu pedału gazu tylko do 3tys, a auto bardzo wolno jest w stanie rozpędzić sie max do 80km/h. Od razu podjechałem do człowieka, który ma komputer podłączyliśmy i wywaliło z 10 błędów miedzy innymi spalenie jednej świecy żarowej (dodam że mimo mrozu -20 stopni auto nie miało problemów z odpaleniem), uszkodzenie czujnika temperatury i kilka innych. Człowiek od komputera powiedział, że te błędy mogły wyskoczyć po tym jak wysiadł kompletnie akumulator. Wykasował błędy kazał się przejechać 1-2km i zobaczyć co się stanie i do niego wrócić. Tak zrobiłem wywaliło znów tą samą informację na tablicy rozdzielczej podłączyliśmy komp i pokazało tylko spaloną świecę żarową. Mechanior powiedział że nie wie co jest grane ale świeca nie powinna tak zamulać auta. Pojeździłem tak trochę w międzyczasie szukając jakiegoś innego fachowca i czytając na forum, że może to być uszkodzenie filtra cząstek stałych. U jednego mechaniora nic komp nie pokazał, drugiemu wyskoczyło błąd EGR i ten drugi stwierdził że w moim modalu wcale nie ma filtra cząsteczek. Kupiłem więc nowy i wymieniłem wczoraj i co a nic to samo. Błąd EGR się wykasował nadal pokazuje tylko świecę bo jej jeszcze nie wymieniłem a samochód nadal nie ma mocy. Dodam jeszcze, że w między czasie wymieniłem termostat w komplecie z czujnikiem temp bo wskazówka od temperatury raz się podnosiła żeby za chwilę spaść do 60 stopni.
Panowie pomóżcie proszę co mam zrobić, nie wierzę w to że świeca żarowa może wprowadzić samochod w tryb awaryjny i tak ograniczyła moc.
Tak strasznie zniesmaczyłem sie do tego auta, że jak go napawie chyba go sprzedam, a jest taki wygodny
|