Temat: [Fiesta 2008-2012] Nowy Ford Fiesta,co sadzicie
View Single Post
Stary 17-03-2010, 18:58   #534
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Tak jak pisałem, u mnie komputer również przekłamuje. Co ciekawe różnie w zależności od zużycia paliwa, tzn. im więcej spala tym większe przekłamanie. Na przykład: gdy komputer pokazuje 6,7 l/100km spalanie rzeczywiste wynosi 7,7 l/100km (co daje 13% przekłamanie), a gdy pokazuje 6,2 to rzeczywiste wychodzi 6,64 (przekłamanie ok 7%). Ciekawe, nie? ;-)

Co do materiałów to ja uważam, że wcale nie jest tandetne. Faktycznie swift jest solidnie poskładany, ale materiały są twarde i na pewno nigdzie wyższej jakości. Przełączniki i przyciski to taka sama bajka jak fiesta. I to chyba przesada oczekiwać szlachetności materiałów w aucie za około 45-50 tyś zł. Inna sytuacja gdyby to był nowy Mini za 80 tyś... Co mnie w fieście wkurza to wykończenie niektórych elementów, np. wnętrze kieszeni w drzwiach przednich i krawędzie niektórych elementów plastikowych.

Co ciekawe w moim egzemplarzu nic nie skrzypi i nie stuka, a codziennie jeżdżę po dziurach i przejechałem 13 000 km.

U mnie, gdy prędkościomierz wskazuje 140 km/h, gps biorący dane z 5 satelit wyświetla 133 km/h. Poprzednio miałem focusa i mniej przekłamywał, również we wskazaniach paliwa.

Faktycznie w radiu przydałoby się szybkie wyciszenie, nie wiem czemu nie ma tej funkcji...? We wspomnianym focusie z fordowskim radiem również jej nie było. Również brak chwilowego spalania mnie zaskoczył... głupie to.

Innych wad, które opisujesz nie zauważyłem lub dla mnie nie są wadami :-). Na przykład:
- dmuchawa wg. mnie musi hałasować bo to w końcu szybko przepływające powietrze, to nie może być ciche. W moim przekonaniu 1. i 2. bieg są w porządku.
- siedzenia jak dla mnie są mega wygodne, mam 183 cm wzrostu i normalną wagę. Mój Tata, który jakiś czas temu jechał fiestą jest raczej słusznej postury, szczególnie wszerz ;-), stwierdził, że siedzenia są świetne. Kwestia gustu.

Cytat:
Napisał jwyszo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem od czego to zależy , ale u mnie pokazuje:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo Ty masz wersję powyżej Trend... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I masz również trzyliniowy wyświetlacz. Czyli przebieg, licznik dzienny i wskazania komputera pokładowego. U mnie jest przebieg i wskazania komputera pokładowego, licznik dzienny to jedna z możliwych do wybrania pozycji.

Ostatnio edytowane przez mancat ; 17-03-2010 o 19:09
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem