Właściwie zgadzam się ze spostrzeżeniami kolegi.
Cytat:
|
- nieczytelny wyswietlacz "komputera pokladowego" (ktory nie pokazuje nawet chwilowego spalania:/)
|
Dziwne mam wysoką wersję - 3 liniowy wyświetlacz ale też nie mam spalania chwilowego (takiego jak w c-maxie), do tej pory zwalałem to na to że może w dieslach nie ma ale jak widzę myliłem się.
Cytat:
|
Najwiekszy plus tego auta - zawieszenie
|
To nawet przetestowałem, wpadłem w taką dziurę że myślałem że zawieszenie zostanie w dziurze a ja pojadę dalej. Na szczęście zgiąłem tylko felgę i straciłem kołpak.
Cytat:
|
Silnik - ze wzgledu na moc nadaje sie tylko do miasta.
|
I tu się nie zgodzę. Po pierwsze są dwie wersje 1.25 benzyny 60 i 80 KM, a po drugie przez 10 lat jeździłem fiestą 97`z tym silnikiem 75 KM i muszę powiedzieć że był to potwór. Po pierwsze można było tym 175 km/h bujnąć (mają wbudowane elektroniczny ogranicznik prędkości) a przy swojej masie i zakresie obrotów (dość szeroki dla benzyny) dało się tym poszaleć (mam nadzieję że nikt niepowołany tego nie czyta ale udało mi się osiągnąć średnią 150 km/h na odcinku 150 km
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale jak to mówią było to dawno i nieprawda
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) A nowa jest sporo odchudzona masowo.
Moje subiektywne odczucie ale wydaje mi się że charakterystyka pracy zmienia się się wraz z przebiegiem i nie chodzi mi o "dotarcie" ale o ew. fabryczne ustawienia producenta np po to aby nikt nie dał rady zatrzeć silnika na gwarancji....
Ja po przekroczeniu pewnych okrągłych przebiegów poczułem "POWER"
Cytat:
|
Napisał bikej
;Mysle sobie - slaby silniczek, wiec pewnie malo pali Otoz nie! Srednie zuzycie to na razie (dociera sie?) 8l/100.
Na autostradzie przy predkosci 120-130 (120 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.to jak sa wzniesienia i nie da sie utrzymac 130 pali 9,7 wg komputera (czyli faktycznie >10).
|
Tu się całkowicie zgadzam. Oszczędne to one nie są. Może kiedy zaczną montować bezpośredni wtrysk do benzyny.... U mnie było średnio powyżej 9 l/100 km. Każdy bajer kosztuje. Byle wspomaganie kierownicy chociaż elektryczne też powoduje większe spalanie, o klimie nie wspomnę.
Cytat:
|
Napisał bikej
Predkosci, o ktorych pisze powyzej to predkosci realne wg. gps. Swoja droga to fiesta nie przeklamuje wskazan tak bardzo, jak inne auta, ktorymi jezdzilem, bo przy predkosciach w okolicach 100km/h tylko o 5km/h zawyza.
|
Ktoś mi kiedyś powiedział że producenci celowo tak ustawiają prędkościomierze aby oszukiwać kierujących że jadą szybciej a przy okazji nie zarobić mandatu. Znacie pewnie to z autopsji że jak jest fotoradar to wszyscy jadą z maksymalną dozwoloną prędkością. Druga sprawa to opony. Producent chce aby przy każdej zmianie opon (szerokości i profilu) oraz zmianie średnicy felg podjechać do serwisu i zmienić ustawienia w komputerze. Bo w komputerze są parametry opon na których samochód wyjechał z fabryki. Na podstawie tego komputer oblicza prędkość ale też przebieg !!!!!
Zupełnie nie rozumiem po co są 2 przyciski do kasowania licznika ?!?!?!
- brak podlokietnika - trochę mi go brakuje
Duży plus hamulce - ładnie hamują - szkoda że ESP dopiero od 2010 w standardzie, i szkoda że nie ma w stadardzie do ABS wspomagania nagłego hamowania.