Temat: [Mondeo 2000-2007] Wymiana oleju - Jak to dobrze zrobić?
View Single Post
Stary 18-03-2010, 09:40   #2
Szeryf455
ford::professional

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max
Domyślnie Odp: Wymiana oleju - Jak to dobrze zrobić?

Najlepiej wjechać do kogoś na kanał, wtedy sprawa prostaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Bez kanału wygląda to tak: ustawić auto na równym podłożu, wcześniej rozgrzewając silnik (rzadki olej lepiej spłynie) pod miskę wsunąć płaskie naczynie; np. miednicę, inne nie wejdzieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wyjąć bagnet lub odkręcić korek wlewu, odkręcić korek spustowy, poczekać aż olej spłynie. Odkręcić filtr oleju, są do tego specjalne łańcuszki lub klucze, ale ja odkręcałem gołymi rękami i przeważnie mi się udawało, extremalnie używałem paska klinowego i np. dużego śrubokręta. Wytrzeć szmatą podstawę filtra, nasmarować uszczelkę nowego filtra świeżym olejem, wkręcić nowy filtr mocno rękami, wkręcić korek spustowy, zalać świeżym olejem, odpalić auto bez dodawania gazu i obserwować kontrolkę oleju, jeżeli zgaśnie, gotowe. Stary olej można zostawić u kogoś, kto ma piec na zużyty olej albo na stacji paliw. Nie unosić zbytnio samochodu, gdyż olej może nie spłynąć do końca. Mam nadzieję że pomogłemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.
Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem