Odp: gasnie przy zatrzymywaniu
Szanowni klubowicze!
Bardzo podobny objaw jak tu opisany. Auto to KA z 1998r - silnik 1,3. Przy schodzeniu na wolne obroty dołowało i czasami podnosiło się, a czasami gasło.
Poczytałem na forum i zastosowałem metodę mycia silniczka krokowego. Pomogło na tyle ze auto nie gaśnie. Sądzę jenak, że auto ma za małe obroty bo na biegu jałowym trzęsie, a poza tym słabo wchodzi na obroty po naciśnieciu gazu (jest taki efekt zatrzęsienia) potem wszystko jest OK.
Kiedy w serwisie sprawdzałem ile kosztuje nowy silniczek krokowy, a takze chciałem zamówić jego podstawę (ta część łącząca silniczek z kolektorem) to facet który mi to spawdzał stwierdził, że w moim modelu nie występuje ta plastikowa podstawa. Usunąłem więc ją i zamontowałem silniczek bezpośrednio do kolektora - wszystko pasuje. czy ktoś moze to skomentować - czy auto moze tak pracować, do czego jest ta podstawa?
Tym autem jeździ moja najmłodsza córka, która dopiero co zrobiła prawo jazdy więc brak jej jeszcze doświadczenia i obawiam się, że może sobie nie poradzić z tym słabym wchodzeniem na obroty. Moze ktoś spotkał się z takim objawem? Z góry dziękuję za pomoc.
|