View Single Post
Stary 23-03-2010, 12:18   #1615
Tom303
ford::advanced

Model: Cougar/Mondeo/S-max
Silnik: 2.5i/3.0i/2.0d
Rocznik: 1998/2005/2007
Domyślnie Odp: NAWIGACJA DENSO - co powinieneś wiedzieć

Nie jestem teraz pewnien ale znaczek TMC pojawia sie chyba dopiero podczas nawigowania do celu. Ale nie wiem teraz na 100%.
Ja jezdzac duzo po Niemczech widze, ze wyswietla mi sie na bialo jesli nawiguje. Ostatnio byl wypadek, bez mozliwosci zjazdu - i znaczek ten swiecil mi sie na czerwono, a na trasie pokazal sie znaczek, z wywroconym samochodem.
Jak jezdze po Polsce to znaczek jest przekreslony ale teraz nie pamietam, czy dopiero wtedy jak nawiguje.
A moze u Ciebie wychwycil sygnal testowy TMC. Przeciez nie wiadomo kiedy i jak oni to dokladnie testuja - wystarczy ze nasze denso wychwici ta czestotliwosc sygnalu TMC, ktory nie musi niesc uzytecznych informacji o sytuacji na drodze ale tylko nadawac ... cos tam. To tak jakby miec polaczenie telefoniczne ale nie prowadzic rozmowy.
A tak wogole to w Niemczech dziala to tak, ze sygnal TMC nadaja m. in. panstwowe (publiczne) stacje radiowe, kiedy sygnal TMC PRO nadaja juz tylko prywatne i jest to usluga platna (wliczona w cene zakupy nawigacji). Mam tez taka nawigacje z tym gadzetem - system ten opiera sie na automatycznych informacjach tzn czujniki natezenia ruchu i deszczu, zainstalowane na autostradach i innych drogach oraz z ponad 50.000 pojazdow, w ktorych umieszono nadajniki do obserwacji ruchu na drodze. Raz pokazal mi sie taki fajny znaczek kropelki wody - chodzilo o aquaplanning - i rzeczywiscie tez tak bylo.

PS: czy ktos mial juz mozliowsc testowania tych nowych map 2010? Bo jakos moje zapytania na ten teamt pozostaja bez echa ...

Tomek

Ostatnio edytowane przez Tom303 ; 23-03-2010 o 12:23
Tom303 jest offline   Odpowiedź z Cytatem