Temat: [Mondeo 2000-2007] Mondeo - rozstanie poczytajcie !
View Single Post
Stary 23-03-2010, 23:29   #68
boro2511
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Mondeo Kombi MK3
Silnik: TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Mondeo - rozstanie poczytajcie !

Kupiłem swoje Mondeo rok temu od bliskiej rodziny z Szwajcarii (1600000 km). Jeżdże 15 tysiaków rocznie. Otrzymałem "instrukcje" aby nie oszczędzać na ropie i darować sobie "stacje paliwowe" typu Carrefour, Auchan czy Orleny na jakichś zadupiach...
Powiem tak:
Olej wymieniam (!) co 8-10 tysięcy przebiegu, jak było to w tym aucie robione do tej pory. Zawsze przytym-filtr powietrza. Co drugą wymianę filtr paliwa...
Ostatnio coś mi leciutko hałasował napinacz paska. Podjechałem do chwalonego na tym forum Pana Tomka z Wrocławia, który powiedział (połechtał mnie trochę), że dawno nie widział tak dobrze utrzymanego auta. Dwumasa ok, turbina żyleta, wtryskiwacze suchuteńkie...
Wniosek:
Każde auto może się zacząć sypać. Śmiem jednak twierdzić, że auta które opisujecie jako awaryjne z silnikami TDCI mają grubo ponad 300 tys przebiegu i są "kręcone" aby nie odstraszać potencjalnych nabywców. Inną przyczyną może być poprostu niewłaściwe użytkowanie diesla. Sam się uczyłem tego od podstaw bo do tej pory miałałem auta benzynowe.
Denerwowało mnie to, że zamiast od razu ruszać muszę te 30 sekund odczekać. To samo po dotarciu do celu...
Do wszystkiego można się jednak przyzwyczaić. Wynagradza mi to mój "Muminuś" kiedy na A4 zawstydzam inne auta...
pozdrawiam
boro2511 jest offline   Odpowiedź z Cytatem