Odp: Kod błędu P2291 i P1000
Częściowo się z Tobą zgadzam, ale po pierwsze zaworu EGR nie zatyka się "na amen" tzn. robi się 2 lub 3 (mozna oczywiscie wiecej) otwory paromilimetrowe; po drugie przy normalnie dzialajacy EGR silnik szybciej sie nagrzewa ponieważ w mieszance paliwowo-powietrzno-spalinowej są te ostatnie, które mają dosc wysoką temp. i nie tylko tam są spaliny w powtórnym obiegu w silniku. Ja nie wiem jak jest w teorii, ale w praktyce w Mondeo Mk3 TDCi takie mam dościwadczenia, zresztą kolega w 407 HDI to samo. Latem przy zatkanym EGR nie miałem wyższej temp. silnika niż tuz przed połową.
Po zaślepieniu EGR mieszanka paliwowo-powietrzna nie jest uboższa w paliwo (paliwa w obu przypadkach jest tyle samo), !!! Po prostu miejsce spalin zajmuje dodatkowe powietrze, które w procesie spalania ma większą, nazwijmy to "efektywność" niż spaliny. Po prostu mieszanka powietrzno-paliwowa jest lepsza niz powietrzno-spalinowo-paliwowa.
PS. Mi się już nie chce na ten temat więcej wypowiadać. Jest wiele tematów i wątków dot. zaślepiania zaworu EGR, jak również innych tematów z nim związanych. Uważam że każdy pozostanie przy swoim zdaniu i to by było na tyle z mojej strony. Pozdrawiam!
Ostatnio edytowane przez ethernal ; 27-03-2010 o 19:23
|