View Single Post
Stary 04-04-2010, 21:59   #15
Maviej
ford::beginner

Imię: Maciej
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci kombi z 90KM (100)na 120
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 1.6 TDCi 90km a 100km

Cytat:
Napisał SACZI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chciałbym zapytać jak wygląda sprawa trwałości tych silników.
Czy prawdą jest, że te silniki te juz po około 120 kkm "wypluwają" wtryski?
Mnie najbardziej interesuje wersja 90 km z przyczyn, które opisał neon2909.
Co możecie powiedzieć o awaryjności turbiny, wtrysków i całego układu, zaworów EGR (recyrkulacja spalin?), koła dwumasowego.
Czy każdy 90 km TDCI 1.6 jest bez filtra cząstek stałych?
Jak kształtuje się zużycie paliwa w tej jednostce z budą hatchback przy spokojnym stylu jazdy (2x30 km, częściowo przez miasto) - zmieszczę się średnim zużyciem w 6 L/100 km, także w zimie?

PS
Interesuje mnie również motor 1.8 115 km.
Czy jest warty zainteresowania?
Widzisz wszystko zależy jak samochodzik użytkował poprzedni właściciel u mnie w 1.6 90KM przy obecnie 152 tys. nic sie nie dzieje , wtrysków nie robiłem , dwumas nie dzwoni, turbina nie gwiżdże,Filtra nie ma, ogólnie wszystko cacy jedynie akumulator po zimie w tym roku padł i odziwo samochodzik nie do poznania jak włożyłem nowy . Jak by żwawszy, lepiej reaguje na pedał gazu i spalanie jakby mniejsze . A od kupna zrobiłem nim jakieś 18 tys. Kolega rok wcześniej kupił 1.6 ale 109KM z DPF i niestety przy przebiegu 197 tys turbina gwiżdże , silnik głośniej chodzi , ale na plus że filtr cząstek stałych był wymieniony przy 182 tys. Drugi kumpel ma HB 1.6 109KM 146tys. i mówi że na nic innego narazie nie zamieni bo foczka chodzi jak zegareczek szwajcarski. A wszystkie foczki ten sam rocznik prawie 2005/2006. Wiec jaki poprzedni właściciel takie koszty dla CIebie.
Maviej jest offline   Odpowiedź z Cytatem