Cytat:
(...) Silnik 1.4, przebieg zaledwie 700km (wliczając ww. trasy), prędkość średnia ~75km/h (100-110km/h na trasie) - chyba nie jest źle? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Jest dobrze!
Cytat:
Masz na myśli ogrzewanie kabiny (diabli z tym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) czy rozgrzanie turbiny lub świec przed jazdą ? (...)
|
Śmiem twierdzić, że kolega miał na myśli ogrzewanie kabiny. Diesle są sprawniejszymi silnikami pod względem wykorzystania energii, którą wytwarzają podczas spalania. Tracą mniej energii więc wytwarzają mniej ciepła, które jest skutkiem ubocznym jej niewykorzystania. A że ciepło w kabinie brane jest wprost z tego, które generuje silnik to w dieslach często dłużej trzeba czekać na ogrzanie kabiny.
Swoją drogą gdyby silniki były perpetuum mobile to w zimie mielibyśmy zimno w autach jak w psiarni... ;-)
Cytat:
Nie no, OK. Sporo faktycznie zależy od ciężkości i nerwowości naszej nogi na pedale gazu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chociaż np. dla mnie bardzo ważne jest, by nie popadać w manię pilnowania bez przerwy ekonomicznej jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pamiętajmy też, że w lecie często jeździmy na klimie, a cały rok np. na radiu/CD (6 głośników) i z tego nie zrezygnujemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
|
Ja mam 4 głośniki, więc w teorii auto mniej pali i wytwarza mniej CO2, przez co jest bardziej eco-friendly. ;-)
Dodam jeszcze, że przez zimę używałem klimy sporadycznie. Myślałem, że częściej przyjdzie mi jej używać, do odparowania szyb chociażby, ale sama wentylacja okazała się wystarczająco skuteczna. Także ciekaw jestem spalania w lecie...
Ale się rozpisałem tak z rana... ciekawe czy w pracy też będzie mi się chciało. Miłego!