Temat: [Mondeo 2007-2014] kończy się sprzęgło
View Single Post
Stary 06-04-2010, 08:24   #37
Gulag
ford::beginner

Model: Mondeo MK1 Kombi
Silnik: 1.8 + GAZ
Rocznik: 94
Domyślnie Odp: kończy się sprzęgło

W moim mondeo MK1 1.8 benzyna mam objawy wyglądające na ślizgające się sprzęgło. Jest to dziwna sprawa gdyż występują one bardzo nieregularnie - były jak kupiłem auto 1.5 roku temu, później zanikły a teraz pojawiają się od czasu do czasu. Teraz szczegóły, objawy występują (sporadycznie ale jak raz wystąpią to potem przez dłuższy czas pojawiają się) przy zmianie biegu (tylko) na 4 lub 5. Po zmianie biegu puszczeniu sprzęgła i dodaniu gazu przez sekundę samochód jedzie normalnie przyspiesza, po czym mam objaw jakbym wcisnął sprzęgło obroty lecą mi o około 1000 w górę a auto nie przyspiesza! Po 2-3 sekundach obroty spadają, a auto znowu przyspiesza. Zazwyczaj raczej robię tak że odpuszczam gaz i wciskam ponownie i wtedy jest ok. Myślałem że to sprzęgło ale czytając wątek zastanawiam się czy to nie jest coś innego? Dziwi mnie to że objawy występowały 1,5 roku (30 tyś kilometrów temu) potem zniknęły a teraz pojawiają się nieregularnie. Na pierwszej stronie było pytanie o tankowanie paliwa, nie wiem jaki to może mieć związek ale kiedyś właśnie mi się wydawało że objawy pojawiają się jak długo nie zatankuje benzyny - tankuję ją raz na 3-4 miesiące.
Gulag jest offline   Odpowiedź z Cytatem