View Single Post
Stary 06-04-2010, 09:16   #23
konrad_b
ford::advanced

Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Instalacja lpg

Cytat:
Napisał michu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co prawda ostatnio zrobił się problem rozprogramowanai mapki od PB - auto dusiło się lekko na PB na zimnym silniku (tak jakby gaz się przycinał, choć obroty trzymał równiutko). ASO rozwiązało problem - rozpiąć aku i poczekać troszkę, potem podpiąć i pojeździć ze 100km (co też uczyniłem) - no i efekt jest taki, że wsio znowu gra cacy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
problem nie powrócił ?
u mnie chyba zaczyna się dziać to samo, od jakiegoś czasu czuję że inaczej reaguje na pedał gazu ma zimnym ...
czekam już do regulacji i pomęczę gazownika, ale może wcześniej zrobić reset ecu, hmmm

Cytat:
A co do regulacji to ja wykombinowałem to tak - koszt takiego eksperymentu to ok. 500zł jednorazowo - zalecane co 40 - 50 tyś zrobić. Jak jest dobrze ustawione to głowica może w ogóle nie paść, a jak padnie to zakładam , że tak po ok. 100.000km, czyli 2 lub 3 regulacjach (1500zł) - koszt naprawy takiej głowicy w/w kwoty na pewno nie przekroczy, a można wstawić utwardzone gniazda zaworów i problem zniknie raz na zawsze. (Znajomy narzekał, że gazu nie założy więcej bo mu właśnie głowica padła - Toyota Avensis 2.0 - 2004r. ale on na tym gazie przez 3 lata zrobił 300tyś km - jak pokazałem mu ile dzięki temu zaoszczędził - w sumie drugie auto, to zmienił zdanie i przyznał mi rację).
tu się zgadzam, zwłaszcza co do tych oszczędności,
w poprzednim aucie zaoszczędziłem tyle co dołożyłem do max'a przy kupnie
na gazie zrobiłem jakieś 100kkm (instalacja już była)
teraz nawet jak głowica padnie po 100.000km to i tak będę na plus