Temat: [Fiesta 2008-2012] Buczenie w trakcie jazdy
View Single Post
Stary 09-04-2010, 09:46   #1
bokaba
ford::average

Model: MkVI Ford Fiesta
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Buczenie w trakcie jazdy

Zastanawiam się nad odgłosem, który wydobywa się w moim aucie. Wyraźniejszy i o wyższym tonie staje się on przy prędkości ok. 100 km/h - kiedy zwalniam nieco cichnie i zniża ton. To takie jakby buczenie w tle pracy silnika o stałym rezonansie, które trudno mi zlokalizować. Wydaje mi się, że powstaje ono po przejechaniu dystansu ok 10 km. Dwa dni temu przez swoją nieuwagę z prędkością ok. 80 km/h wjechałem na poprzeczny uskok w drodze asfaltowej ( zeszlifowany asfalt ), co spowodowało podbicie pojazdu. Więc czyżby to miało wpływ na powstały odgłos. Czyżby któreś łożysko się odzywa?....Inna sprawa, że przed tym objawem podpompowałem nieco koła do 2,2 - przód i 2,4 - tył bo przez jakiś czas jeżdżę w 4 osoby i wydawało mi się to logiczne. ( dotychczas jeździłem 1,9 - 2,0 przód i tył) Opony zmieniłem na letnie - mam 195/50/R15 32H, których używałem już przez zimą a wtedy tego objawu nie miałem. A więc czyżby ten odgłos wiązać z dźwiękiem przenoszonym przez opony z większym ciśnieniem? ..... Nie wiem co o tym sądzić. Może ktoś z kolegów mi może coś w tej sprawie zasugerować. Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez bokaba ; 09-04-2010 o 09:49
bokaba jest offline   Odpowiedź z Cytatem