Temat: [Focus 1998-2004] Szarpanie podczas przyspieszania
View Single Post
Stary 10-04-2010, 00:52   #15
Zakar
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Szarpanie podczas przyspieszania

Witam wszystkich. To mój debiut na tym forum. Mam problem z autem i wydaje mi się ze dobrze się podpinam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Proszę o pomysł, bo już w kilku warsztatach byłem - bezowocnie. Otóż: od ok 2-3 tyg auto dusi się i szarpie, zwłaszcza na 1,2 biegu. Przy wciśniętym pedale gazu na maxa czuć że jedzie na pół gwizdka. Ja mu w gaz, a on buuuu i hamuje, nie chce jechać, po kilku chwilach załapuje jakby i jedzie poszarpując. Jeden z mechaników wymienił świece i było ok przez dwa dni. Zauważyłem zależność szarpania od ilości benz w baku - jak jest jej mało (nie rezerwa, ok. 1/4 baku) to szarpie częściej, jak naleję połowę - jedzie lepiej. Podejrzewałem pompe paliwa. 2 dni temu w autku coś strzeliło, pyknęło i silnik zaczął się rzucać na boki, tłumik jak traktor i check engine, po przygazowaniu czarny dym i zapach zbuka. Pojechałem do innego mekanika. Stwierdził że pracują tylko dwa gary. Komputer wskazał błąd czujnika sprzęgła?! Wykręcił świece - dwie pękły (zmieniane tydz temu u innego). Sprawdził kable i cewkę, która okazała się być walnięta. Wymienił. Mówi ze auto jak zegarek. Po odpaleniu - faktycznie chodzi ładnie. Ale po ruszeniu wrócił problem z duszeniem się i szarpaniem. Dzisiaj postałem i posłuchałem go na jałowym. Co 5-15 sek. obroty spadają o jedną kreskę, prawie gaśnie. Na zakręcie przy wciśniętym sprzęgle - zgasł. Zachodzę w głowę i nie wiem co jest... pompa, krokowy, filtr, syfne paliwo (zawsze BP). Teraz zaczynam kojarzyć fakty. Tak ze 3-4 tyg temu wymieniałem rozrząd. Może go źle założyli? Nie wiem co zrobić. Czy do ASO na komputer? Czy prosić w ASO o sprawdzenie rozrządu? Czy to pompa jednak.... ki czort....
Poproszę o jakieś wskazówki, może ktoś przerabiał podobny przypadek. Dzięki.
Zakar jest offline   Odpowiedź z Cytatem