View Single Post
Stary 11-04-2010, 16:30   #37
sw.wilq
ford::average

Model: Ford C-MAX
Silnik: 1.6 TDCi 110KM
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: 1.6 TDCi 110KM - DPF/FAP - Wymiana, dopalanie czy "ekstrakcja"

Cytat:
Napisał SMUTNYINDYK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... że ciut inaczej pachną spaliny. Pojazd absolutnie nie dymi w żadnym kolorze, ale niestety wydziela się obok pojazdu zapach ciut zbliżony do takiego jak wydziela traktor starszej generacji. Nikt na to nie zwraca uwagi, ale ja popadłem w obsesję powąchiwania tego i porównywania z innymi ...
LOL. Indyku (smutny czy nie) - tym stwierdzeniem rozłożyłeś mnie na łopatki. Ja to widzę tak:
"Scena na parkingu przy hipermarkecie. Po parkingu biega osoba z obłąkanym wzrokiem, podbiega do każdego C-MAX TDCi jaki pojawia się na placu i zaciąga się wyziewami z wydechu. Po chiwili wzrok nabiera ostrości i z wielce znaczącą miną mówi do właściciela - "TDCi, DPF na wykończeniu, chrzczone paliwo ... " Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał SMUTNYINDYK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Aha dodam jeszcze, że zmienił się dźwięk pracy silnika[ale nie jest głośniej]-doszedł z braku katalizatora lekki poświst turbiny przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu i jedyne co pozytywne to spadło zużycie paliwa[ oczywiście bez przesady] i jakby pojazd ma lepsze przyspieszenia, ale max. moment obrotowy przesunął się trochę wyżej - tak mniej więcej z 18000 na 2000 obr/min. Humorystycznie patrząc uległem niechcący delikatnemu cziptuningowi.
Ja miałem tak zawalonego DPF'a, że naprawdę poczułem istotną zmianę w zachowaniu silnika i nie mówię tu tylko o wyjściu z trybu serwisowego.

Co do spalania, to pewnie zyskałeś bo pojazd jest lżejszy - tyle tego wywaliłeś z pojazdu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.