Cytat:
|
obstawiam ze bez problemu mozna to zrobic. cala elektronika ku temu potrzebna jest - zostaje kwestia softu. jest wiele alarmow dokladanych do auta ktore maja antyporwanie tak rozwiazane - po odjechaniu iles metrow od nadajnika (jesli nikt go jako brylok do kluczy nie potraktowal) auto odpala alarm, awaryjne, rygluje drzwi i odcina zaplon - tam nikt sie nie martwi o "dobro" zlodzieja. z drugiej zas strony faktycznie zaden producent bezkluczykowych aut tego nie uzywa - moze w trosce o klienta ktoremu zawiedzie karta/klucz?
|
Widzisz?? czyli są takie systemy i jakoś to funkcjonuje. Po za tym jakby się auto miało wyłączyć po 3-4 sek to do jakiej prędkości w tym czasie rozpędzi ??? Mówisz że ma ujechać kilka metrów powiedzmy hm... kluczyk działa chyba w odl. 1.5-3 m (nie wiem dokładnie bo nie mam tego keya, ale jakoś tak)
W większości przypadków złodziej lub też żonka pewnie nie zdążył(a) by ruszyć( te 3-4 sek to ledwo wsiądzie i bieg wrzuci) a jak już się uda to góra 20 km/h więc co to za prędkość.
Cytat:
|
wiesz co to chyba nie jest tak ... są zewnętrzne i wewnętrzne czujniki
ja nie mam KeyFree a tylko przycisk Ford Power ale jak tylko wysiądę z auta z kluczykiem mam informację ze kluczyk poza autem ...
więc sensowne było by gdyby wysiadasz z kluczykiem to nie możesz odjechać (nie wiem jakoś elektronikę tak zestawić), a po jakimś czasie sam samochód gaśnie, myślę że to nie jest super skomplikowane do ustawienia w kompie
|
Zgadzam się z tym co mówi Leonzaw. Szczególnie jak bateria padnie w pilocie. Są tu 2 przypadki, które mają pewne warunki do spełnienia (czujniki wew i zewn).
Cytat:
|
hm... skoro go nie można odpalić gdy klucza nie ma w środku to tak na logikę wysiadając przy zapalonym aucie w momencie opuszczania auta powinien chyba się wyłączyć.
1.Kluczyk sprawny i zewnętrzne czujniki go wykrywają(bo właściciel wysiada w kluczykiem w kieszeni), a w środku nie ma żadnego (nawet zapasowego) wtedy gaśnie.
2.W przypadku padnięcia baterii w czasie jazdy czujnik w środku nie wykrywa klucza, ale jednocześnie zewnętrzne do nie "widzą"(właściciel dalej siedzi w środku) i wtedy auto jedzie dalej, by nie doprowadzić do wypadku.
Nie wiem jak jest, ale gdybym miał projektować system to tak bym to rozwiązał.
|
to wystarczy zrobić odpowiednie skrypty w programie czyli przepisanie tych 2 pkt na język programowy. I tyle, żadnej elektroniki dodawać nie trzeba, bo to co potrzebne, już jest
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak jak mówi Leonzaw i kosteg
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.