Witam. Planuję, a raczej zmuszony jestem wymienić kilka części, chce to zrobić z "głowa" dlatego chciałbym poznać waszą opinie ma ten temat.
A więc do rzeczy. Nie mam za dużo kasy, ale remont muszę zrobić w najbliższym czasie, gdyż autkiem zaczyna rzucać, pływa itp, jest to już po prostu niebezpieczne.
Pierwsza sprawa, wahacze. Tu wiem że w grę wchodzą tylko oryginalne części. Zamierzałem kupić całe kompletne, koszt sztuki, w sklepie forda 250zł.
Gość jednak polecał mi wymianę tylko tulejek ( koszt -73zł komplet na jedną stronę ), cena nie za duża. Jednak myśląc logicznie koszt wymiany będzie większy ( wprasowywanie itp ), no i pewnie te wahacze nigdy nie były wymieniane więc mogą być już konkretnie zużyte...
Druga sprawa to amorki. Tu oryginał kosztuje 215zł/szt. Widziałem na forum że polecacie KYB, KAMOKA... ceny w okolicach 150zł/szt ( ta cena już by mnie cieszyła
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) ale czy napewno warto? żeby potem nie wyszło że taki amorek wyleje sie po pół roku.
No i do tego sprężyny, fordowskie 103zł/szt - Tu chyba jednak nie będe oszczędzał, widziałem nawet i po 60zł ale z opinii wiem że przez takie podróby amor szybko sie zużywa.
Pytanie do was, co myślicie o cenach? na czym ewentualnie można nieco oszczędzić?
Escorcik z 99 roku, diesel a więc ciężki przód, przejechane lekko ponad 200k km. Ja osobiście czasami jade dynamicznie ale nigdy nie świruje po zakrętach, dziurach itp więc raczej nie interesuje mnie jakieś sportowe zawieszenie, poprostu żeby miło i bezpiecznie sie jechało, i nie trzeba było wymieniać za rok!
Do tego pytanie czy przy takiej wymianie amorków i sprężyn, nie trzeba przypadkiem wymieniać tych odbojów i osłon? ( tak tak piszą na aukcjach ale kij wie czy poprostu nie chcę dodatkowo dorobić )?
Aha i gość w sklepie doradzał mi wymianę od razu sworzeni wahacza (50zł sztu) - czy to też sie wymienia?
No i łączniki stabilizatorów ( 60zł/szt ) ale z tego co wiem jak one są wyrąbane to stukają dość charakterystycznie a u mnie nic nie słychać zabardzo...
Proszę o dobrą radę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdrawiam!