View Single Post
Stary 15-04-2010, 12:01   #91
Maxcmax
ford::amateur

Model: C-max
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
Thumbs up Odp: Porównanie: 1.8/2.0 benzyna z 1.8/2.0 diesel

Witam
Od ponad roku jestem biernym (tylko czytałem) użytkownikiem forum. Sa tu poruszane bardzo ciekawe tematy. Czasami tak mnie denerwowały niektóre wypowidzi, że wreszcie się zalogowałem i postanowiłem nappiać swoje przemyłśenia.
Mam drugiego C-maxa: pierwszy 1,6 TDCi - Trend, ok 40 tys (pewne) teraz mam 1.8 TDCi Ghia, 125 tys - Ghia. Obona jeżdziłem ok roku więc mam porównanie. Pierwsze to 1.6 wydaje się ze ma lepsze przyśpieszenia do ok 60km/h. Potem tej róznicy nie widać. Drugie to 1.8 udało mi się przejechać 100km ze srednim spalaniem 4,6 l, co w 1.6 jest nie osiągalne. Kultura pracy obu jest taka sama, oba są podobnie głośne , szczególnie pa początku.(dodam, że wvześniej przez 20 lat jeżdziłem benzynką). W zimie oba palą bez problemu. komfort jazdy taki sam, oczywiście Ghia ma dużo lepsze wyposażenie min. dwusterfową klimę.
Czytają forum odniosłem wrażenie, że silniki 1.6 i 2.0 - produkcji francuskiej są bardziej awaryjne niż 1.8 fordowskie. poniżej wypowiedż z forum na temat przebiegu 1.8TDCi:

Odp: Czyj focus ma największy przebieg ??!!
Panowie, co prawda nie mój ale... (nawet miałem okazję go sprawdzić) widziałem Focusa 1.8 TDCi 115 KM w kombi z 2002 roku z przebiegiem, uwaga 515.000 km.
Przy ok 450000 była robiona pompa paliwa - jedyna poważna naprawa. Auto jeździło od początku w firmie i tylko po polskich drogach. Zawieszenie wymieniane przy przebiegu 290000 km.
Jak dla mnie jest to dowód na to że te silniki są wytrzymałe...ten Focusik naprawdę jest żwawy i nie widać po nim tego przebiegu.
Został sprzedany z takim stanem na liczniku za jedyne 9500 zł.

Nigdzie nie przeczytałem że 1.6 lub 2.0 doszły do takich przebiegów.

Wniosek - wolę 1.8 fordowski, starsza konstrukcja ale bardziej sprawna i sprawdzona
Maxcmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem