View Single Post
Stary 16-04-2010, 22:33   #17
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Wymiana amortyzatorów przód - BILSTEIN, KAYABA, SACHS ?

Masz pośrednią rację. Było już o tym miliony razy, ale jeszcze raz:
1. Amortyzator OE - czyli do fabryki,
2. Amortyzator OES - czyli do ASO pod nazwą Motorcaft(w przypadku większości producentów ma jakość OE). To oczywiscie nie jest motorcraft, ale jak się nie mylę Tenneco. Dlatego najlepiej kupić właśnie Tenneco - czemu? Bo nikomu nie chce się znacząco zmieniać design i klepie to samo na aftermarket. Natomiast inny producent, musi kupić taki damper i zrobić podobny na zasadzie...podobieństwa.
3. Amortyzator Afetermarketowy - czyli do Kazika sklepu. Tutaj jest wolna amerykanka i każdy robi co chce. Najlepiej kupić takiej firmy jak jest robiony jako OE i OES, patrz punkt wyżej. Focus to chyba Tenneco.
Jeszcze jedna ciekawostka (też pisałem już o tym). Generalnie, jeden producent nie jest w stanie zaspokoić całęgo rynku -czytaj wszystkich marek i wersji. Dlatego, często umawiają się miedzy sobą, dzięlą się markami, a potem... wymieniają się! Dlatego, amortyzator np. KYB u kazika w sklepie, to może być np. Sachs, Delphi itd. z naklejką KYB. To jest niestety wszystko na legalu. Tak jest też z innymi częściami np. sprzęgło.
DLATEGO: TYLKO AMORTYZATOR MOTORCAFT LUB TENNECO MOŻE DAĆ PODOBNY PERFORMANCE DO TEGO NA POCZĄTKU. Oczywiśćie dochodzi zużycie wszystkich elementów gumowych + sprężyn, zatem nigdy to nie będzie dokładnie to samo, ale zbliżone.

Jakby ktoś w MK2 chciał wymieniać z tyłu, to moja mała uwaga niech się zaopotrzy:
a) w torxy nasadki,
b) dłuuugą przedłużkę, żeby podejść bez dejmowania osłony o wydechu.

Fakt, wszystko dobrze jest dokręcić kluczem dynamometrycznym, ale nie oszukujmy się nawet w ASO go nie używają.

Troche nie zrozumiałem, co rebarace22 miał na myśli z tym momentem i sprężyną.
maureliusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem