Odp: Gdzie czujnik temperatury w TDDI
Nie jestem obstukany, po prostu akurat polubialem te Focusy i troche mi sie ich przewinelo.
Czujnik temp jest jeden i podaje wartosci i do ECU i na licznik. Ta pompa nie jest wyposazona w czujnik temperatury, wiec bierze ja z silnika. Wartosci mozesz odczytac wchodzac w tryb serwisowy licznika, tylko teraz nie pamietam ktora to pozycja (trzymasz reset przekrecajac kluczyc az wyskoczy EASE. Puszczasz i przechodzisz przez funkcje naciskajac reset, az dojdziesz do temp zblizonej do temp silnika, bo sa jeszcze wskazania innych czujnikow temp).
Wtedy bedziesz wiedzial czy to czujnik czy nie.
Poza tym masz 2 czujniki temperatury powietrza w TDDI - pierwszy na rurze kolo puszki filtra, drugi po lewej stronie intercoolera. Ja je myje co jakis czas w benzynie.
Jezeli chodzi o odpalanie na cieplo to temat rzeka i wielu sie z tym zmaga. Kazdy przypadek jest inny i wymaga sprawdzenia. Moze bym np przestawiony rozrzad, rozregulowane szczeliny zaworowe, moze sama pompa zaczyna przeciekac itd. Bez dokladnego sprawdzenia auta na zywo mozna tylko gdybac i bedziesz jezdzil i tracil pieniadze no chyba, ze sam to zrobisz.
|