Cytat:
Witam!!!
Ja mam podobny problem (pedał sprzęgła jest wyżej nad innymi) i sprzęgło łapie dość nisko i jest problem z wrzuceniem biegów a szczególnie 1 i wstecznego. Proponuje wymienić sprzęgło - dla essiego nie jest to ogromny koszt a różnica będzie ogromna. Pedał sprzęgła będzie równo i będzie działał jakby miał wspomaganie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest to dośc poważna sprawa, ponieważ jeżeli sobie "dasz spokój" i pojedziesz gdzieś w trasę w najmniej spodziewanym momencie może siąść (pęknąć) Ci półksiężyc sprzęgła (ten co naciąga linkę pod pedałem) i wtedy pojeżdżone ;/ Miałem taką sytuację jednak na szczęście byłem w pobliży domu. Powoli proponuję się zabrać za przygotowywanie wymiany sprzęgła. Co prawda możesz jeszcze tak jeździć (narazie zadbaj o dobrze nasmarowaną linkę sprzęgła i jej nastawienie w stosunku do łapy sprzęgła - chodzi o jak najlżejszy nacisk na półksiężyc i póki nie zamierzasz go wymieniać [sprzęgła] możesz zakupić sobi 2 pólłksiężyc i wozić go z sobą [koszt okolo 20-30 zł]) ale lepiej nie ryzykować. Możesz również podkręcić śrubkę na imbus pod pedałem sprzęgła aby mocniej je wypychał jednak takie rozwiązanie powoduje większy nacisk na półksiężyc. POZDRAWIAM
|
dodam ze podczas wciskania pedału sprzęgła odczuwam jakby "strzelanie" pod nogą... pedał nie schodzi na dół płynnie i lekko, tylko stawia opór! co może być przyczyną?