Temat: [Mondeo 2000-2007] Cewka,świece,przewody ?
View Single Post
Stary 21-04-2010, 17:28   #1
rustin
ford::expert

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
Domyślnie Cewka,świece,przewody ?

Wczoraj wracając do domu samochód zaczął mi telepać i zgasł,myślalem że łańcuch strzelił albo co, doturlałem się do domu odpaliłem go ale dalej tłukł pomyślalem że znowu cewka albo co wyciągnałem świece i jedna okopcona ale iskra z cewki było widać że szła,założyłem dwie stare świece i normalnie chodzi tylko jakby jeszcze cykał dziwnie teraz na wolnych obrotach.Zastanawiam się czy nie założyć wszystkich starych świec,nowe kupione na ford sklep i padły chyba dwie do tego wszystkiego zaświeciła się kontrolka check engine .Dzisiaj założyłem świece te nowe co jedna była cała w sadzy wczoraj, przejechałem jakieś 50km wykręciłem i wszystkie są bialutkie ( ta ceramkia) a elektroda taki normalny kolor jakby nowa,nie okopcona czy coś.Check zgasł,tylka jest problem takiej natury że szarpie, jadąc np na piątce ze stałą predkością 2200tys obrotów czuć jak szarpie silnik jak mu dodać gazu to bardziej wtedy,gdy puszczam całkiem gaz słychać jakieś stuknięcie. I nie wiem czy znowu cewka padła ? czy co za pieron. Na starych i nowych świecach to samo jest. Próbowałem go przepalić to więcej jak 180 nie chciał jechać.
Ktoś pisał kiedyś że w lublinie orginalne cewki po 100zł sprzedają ma ktoś dostęp?
może to ta http://allegro.pl/item1008788426_now...us_fiesta.html

Ostatnio edytowane przez rustin ; 21-04-2010 o 18:05
rustin jest offline   Odpowiedź z Cytatem