Temat: [Mondeo 2000-2007] Mondeo - rozstanie poczytajcie !
View Single Post
Stary 22-04-2010, 23:51   #91
Siwyxxx
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2,0 PB 150km
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Mondeo - rozstanie poczytajcie !

Cytat:
Napisał Piotr K Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzisz gościak, dlatego nie dałem sie omamić większą o 15 PS mocą i z pełną premedytacją szukałem dobrze wyposażonego TDDI 115 PS. Jak już pisałem w innym temacie zakładałem, że tej wiosny sprzedam Ciapka i kupię znacznie młodszego.
Ale Mondka. Jednak tego nie zrobię - bo nie kupię używanego TDCI. Nigdy nie wiesz naprawdę jak się z nim obchodził poprzedni właściciel/ciele , choćby jakie paliwo było tankowane.......
Nie widzę dla niego alternatywy dlatego będę jeździł moim dalej. Wszystko w nim gra, korozji nie widać, więc czego szukać ? Silnik chodzi bez problemu, zbiera się tylko ciut gorzej od TDCI.

Kolega ma Paska 1,9 TDi. Co z tego , że silnik OK jak siada wszystko wokół ?
Na naszych drogach faktycznie co 30 - 40 tys. (na oryginalnych częściach) wymiana całego przodu, a to mało nie kosztuje.....
Jak zaoszczędzisz kupując zamienniki będziesz to robił co 20 tys.
A ja moim zrobiłem 90 tys i wymieniłem łączniki stabilizatora i łożysko w prawym przednim kole. Razem z robocizną może z 500 zł.
Tu się kolego z toba nie zgodzę. Właśnie zamieniłem b5 na mondeo. Nie prawdą jest to że zawieszenie pada ci co 30-40 tyś i trzeba kupować oryginały. Przejechałem na naszych dziurawych polskich drogach 110tyś i wymieniłem łacznie po 3 wahacze na jedno koło ( przód) oraz końcówke drążka koszt jednego wahacza to 90zł więc tragedii nie ma. Zważywszy na ilość przejechanych km Passat naprawdę jest bezawaryjny! Monda kupiłem serwisowanego i ciągle coś pada, to cewka to klapki kolektora to łacznik stabilizatora i pewnie dużo rzeczy o których jescze nie wiem. Poza tym wystarczy porównać ceny, VW 2001- 20- 22 tyś , Mondeo 2001- 14-16 tyś.
Siwyxxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem