Migająca sprężynka - co się dzieje?? - kontynuacja poprzedniego wątku.
Witam. NIestety nie mogę odnaleźć swojego poprzedniego tematu (pewnie został usunięty) więc piszę w nowym. Moja foka (przebieg 143 tys. km) po długim postoju pali z lekkimi kaszlnięciami(kiedyś zdarzało się nawet że po kilka razy gasła teraz już nie). Dodatkowo od pewnego czasu przy przyspieszaniu czasami wywala "sprężynkę". Byłem 2 razy na kompie: za pierwszym razem bład p0251- zawór regulacji ciśnienia w pompie wtryskowej za drugim razem błąd czujnika położenia wału korbowego. Przejeździłem już tak 30 tys. km. Ostatnio postanowiłem sam troszkę poszukać przyczyny. I tak: Rozciąłem filtr paliwa wymieniany na jesieni(wtedy pierwszy raz miałem sprężynkę) i jest w środku absolutnie czysty - czyt. brak opiłków. Zrobiłem próbę przelewową wtryskiwaczy. Rozgrzany silnik - odpalenie + 4 minuty na biegu jałowym. Wyniki są takie(kolejność wtryskiwaczy liczona w kolejnośći cylindrów-od rozrządu):
1. 16 ml.
2. 18 ml.
3. 13.5 ml.
4. 15 ml.
Według mnie z tego wynika że wtryski są w świetnym stanie. Pompa się nie łuszczy bo nie ma opiłków. Panowie... Gdzie szukać przyczyny? Bo ja już zgłupiałem...