View Single Post
Stary 29-04-2010, 08:33   #3
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: przegląd diagnostyczny i żarówki !!

Cytat:
Napisał ciupaga28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolor żarówki nie ma znaczenia. Żarówka musi świecić barwą białą lub żółtą selektywną. Może Twoje miały lekką niebieską poświatę i dlatego się przyczepił.

Ps. temat przenoszę do działu " ogólne " w Garage.
Kolega się MYLI.
Dawniej faktycznie - mogła być biała lub żółta selektywna.
Chyba od stycznia 2010 zmieniono przepis = kolor żółty selektywny NIE jest dozwolony

Cytat:
Napisał Marasss_w Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam mam takie pytanie, czy żarówki o niebieskich szkiełkach które świeca na biało są dozwolone.Pytam bo dziś byłem na przeglądzie i diagnosta kazał mi wymienić na zwykle H7 z bezbarwnymi szkłami bo tamte są nie dozwolone, a wymieniłem bo mi się jedna spaliła wiec pani w sklepie samochodowym poleciła mi właśnie te SUPER WHITE.
Jakiej firmy i jakiej mocy żarówki?
Jeśli z supermarketu, "wynalazki" typu BOTTARI - to daruj sobie.
Kup firmowe
- albo "zwykłe"np. Hella
- albo mocniejsze czy z niebieską poświata ALE firmowe np. Philips
Inna kwestia, to wiele osób potwierdzało, że te niebieskawe wcale nie świeca lepiej
W gazecie motoryzacyjnej robili testy i te barwione na niebiesko mają problem aby zmieścić sie w dolnej wartości jasności.

Kolejna kwestia - sprzedawca poleca to co ma na półce.
Osobiście byłem świadkiem zdarzenia na stacji benzynowej
Klientowi spaliła się żarówka w przedniej lampie i chciał kupić nową żarówkę.
Sprzedawca zaproponował mu niedozwoloną żarówkę 100wat i powiedział, że może być
Na szczęście gościu zrezygnował z zakupu.

Przypominam, że zgodnie z Prawem o Ruchu Drogowym, kolor niebieski jest zastrzeżony dla pojazdów uprzywilejowanych.

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 29-04-2010 o 08:37
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem