View Single Post
Stary 30-04-2010, 09:23   #21
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
Domyślnie Odp: Lubryfikacja,co myślicie?

Cytat:
Napisał padi77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hmmm, tata mi powiedzial ze bym sie z Toba nie kłócił bo na pewno masz racje... a ze tata mnie dobrze wychowal to go musze posluchac, mam tylko taka mala prosbe bo widze ze w przeciwienstwie do mnie Ty "myslisz" to bardzo byl bym Ci wdzieczny za rozpatrzenie tego tematu jeszcze od strony CHEMICZNEJ bo mnie tak "brak autorytetu" do zabrania sie za temat od tej strony. POWODZENIA ps. Ty to matematyk z wyksztalcenia??? (kończę polemike w tym temacie, bez urazy chłopie)
a jak napisze ze na polibudzie w instytucie konstrukcji i eksploatacji maszyn w zakładzie pojazdów samochodowych i silników spalinowych autorytatywne osoby podzielaja moja opinie to juz wystarczy czy tez taty zgody potrzebujesz? kurna brak wlasnego zdania i powielanie opini mnie przeraza

Cytat:
Napisał konrad_b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wiesz, tylko te Twoje obliczenia są o kant ...
bo zakładasz błędnie, że lubryfikator ma się osadzić jak olej na zaworach,
nasmarować i je schłodzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a tego co czytałem to tak nie jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak sam napisałeś, najpierw trafi do cylindra i tam się spali z mieszanką

wiesz ile dodaje się np adblue, albo innych środków do diesli i popatrz, jakoś działa,
taki filtr cząstek stałych, uzupełnia się nie częściej jak 100kkm

więc może nie ma się co sugerować ilością, a raczej zagłębić się w temat i zastanowić "jak to działa"
http://www.flashlube.com/pl/valvesaverkit/index.html
nic nie zakladam - opieram sie na danych producenta

"Flashlube Automatic Lubrication Kit to latwy sposób na wprowadzenie do systemu paliwowego dodatku Flashlube Valve Saver Fluid, który umozliwia ochrone zaworów oraz chlodzenie, utrzymanie w czystosci i smarowanie górnej czesci cylindrów."

znasz substancje smarna/chlodzaca ktora dziala dopiero po procesie spalania? no prosze? jaki olej sie nie spali?

porownanie do adblue czy innych dodatkow do diesli majacych na celu ochrone srodowiska poprzez redukcje szkodliwych zwiazkow azotu jest cokolwiek dziwnym. inhibitorow korozji dodaje sie jeszcze mniej a dzialaja tylko co z tego?

tu mamy silnik, o znanej budowie i cyklu pracy gdzie mowa jest o wytworzeniu filmu olejowego na wybranych elementach... z opisu producnta wynika ze smaruje rowniez gorna czesc cylindrow - po pieerwsze po co? po drugie powierzchnia rosnie nam kosmicznie a juz na gniazda nie starczalo

Cytat:
Napisał konrad_b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
OK, tylko patrząc w drugą stronę, nikt też nie udowodnił, że nie działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nigdzie nie jest podane, że lubryfikacja w 100% zabezpiecza przed wypaleniem gniazd, ale że ją opóźnia
więc nie wiesz, jak wpłynęło ( i czy wpłynęło) użycie lubryfikacji na znane Ci przypadki

co ciekawe, chyba GM zaleca do fabrycznych układów LPG właśnie założenie lubryfikacji (oczywiście na zachodzie, bo u nas się nie da)
więc nie jest to wymysł naszych "garażowych" panów Kaziów

Mam założone u siebie to cudo, w sumie dla świętego spokoju,
w poprzednim wątku ktoś fajnie napisał, że to taka witamina C,
nie zaszkodzi, a może pomóc, jednak na pewno daję poczucie,
że zrobiło sie wszystko dla silniczka

Pozdr
gdzie masz info ze ktorykolwiek koncern zaleca instalowanie lubryfikacji? w zadnym rozsadnym zrodle tego nie znalazlem

nikt nie udowodnil ze ma jakikolwiek wplyw co wyklucza porownanie do witaminy c bo lubryfikacja moze jednak szkodzic. badz co badz jest to olej ktory mniej lub bardziej spalony trafia np do katalizatora. o nagarach nie wspomne
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem