View Single Post
Stary 03-05-2010, 19:45   #36
gitara007
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1,8 16v
Rocznik: 99r.
Domyślnie Odp: Gaz do focusa?czy to mozliwe?

Witam
Panowie sam mam Focusa 1,8 16v instalacja BRC SQ24 z lubryfikacją. Od 1,5 roku tylko leję gaz i nic się nie dzieje. Coś takiego jak ceramiczne gniazda zaworowe czy zawory to bajka - wystarczy zagłębić się w temat. Gdyby były ceramiczne to ja bym się cieszył. Takie elementy ceramiczne stosują w autach wyczynowych np. w Porsche (za dopłatą) mamy ceramiczne tarcze hamulcowe. Ceramiczne elementy są o wiele wytrzymalsze jeżeli chodzi o wysokie temperatury. W Focusie jedyny problem to płytkowa regulacja zaworów. Dlatego przy LPG zalecają częściej sprawdzać luzy na zaworach. A to przez to, że przy lpg jest wyższa temp spalania i istnieje ryzyko uszkodzenia jeśli zawory się nie domykają, bo jest już luz. I taka sytuacja jest nie tylko w Focusie np. Toyota Yaris ma to samo. Przed Focusem miałem Ibizę i na lpg zrobiłem ponad 100 tyś. Z silnikiem nic się złego nie stało a w lpg padł tylko reduktor po 80 tyś. Najważniejsze to nie oszczędzać na instalacji i wybrać kumatego instalatora. Dobry fachowiec to podstawa bo nawet instalacja za 10 tyś źle założona będzie sprawiała same kłopoty. Jeżeli ktoś dobrze założy instalację to przyjeżdża się tylko na przeglądy gwarancyjne.
gitara007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem