Cytat:
Witam,
chcę założyć zawór zwrotny paliwa w silniku 1.8D, więcej danych mojego auta po lewej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
otóż niby wiem co i jak ale rozchodzi się o szczegóły, mianowicie:
- przed filtrem paliwa zamontować czy między filtrem paliwa a pompą wtryskową ?
- w jakiej odległości od pompy/filtra
- jaka średnica zaworu (w zaleznosci montazu a) miedzy filtrem a pompą b) przed filtrem) i jaki zawór? plastikowy czy metalowy ?
- mam nieszczelną pompę wtryskową, czy ona zapowietrza ukł. ? jeśli tak to jakie to ma znaczenie ?
sprawa może błaha ale jak coś źle zamontuję to tylko pogroszę sytuację a jestem przekonany, że na 99,99% cofa mi się paliwo do baku
tutaj ktos zamontowal zawor przed filtrem w silniku 1.8TD
http://i44.tinypic.com/vg6jah.jpg
|
Sposobów na umieszczenie zaworu jest wiele. montują jeden , lub dwa.
między pompą a filtrem , lub za nim.
Ja zamontowałem swój za filtrem paliwa , bo jeżeli masz nieszczelną obudowę filtra to zaworek między pompą a filtrem nic ci nie da ( przerabiałem to). Jest jednak ryzyko że po pewnym czasie zaworek umieszczony przed filtrem może się zabrudzić i przestać działać. Sam użyłem zaworka metalowego, natomiast nie widzę sensu montowania np. dwóch zaworków , bo jest to dodatkowe obciążenie dla pompy wtryskowej, która musi zassać paliwo przez te dwa zaworki. Podmuchaj sobie w taki zaworek i sam sprawdź że opór nie jest taki mały. Co do pompy wtryskowej, jeżeli faktycznie masz nieszczelność , to uszczelnienie jest koniecznością , bo autko będzie się zapowietrzało , a twoje problemy będą coraz większe. Pozdrawiam.