Cytat:
gdzie jest napisane, że jest to olejopodobne ?
na stronie producentów ? czy w "fachowej" prasie, ew wypowiedziach "fachowców" ?
hmm lybryfikacja trudne słowo, http://en.wikipedia.org/wiki/Lubricationjednak IMO błędnie zakładasz że musi odbywać się za pomocą oleju, znasz smary grafitowe czy miedziany ? lub inne tzw suche smary czy tam też olej jest czynnikiem smarującym ?
|
pominales jeszcze samosmarowanie, ptfe (no chyba ze jako suche smarowanie to uwzgledniasz), sarowanie mgla i smarowanie olejowo - powietrzne i pewnie mase innych o ktorych nie wiem.
lubryfikacja odnosi sie do smarowania ogolnie. ale uszlachetniania juz nei obejmuje. lubryfikacja jako zmiana wspolczynnika tarcia pomiedzy wspolpracujacymi powierzchniami poprzez wprowadzenie susbstancji zwiekszajacej poslizg - to mialem na mysli jednak widze ze lopatologicznie trza wszystko wykladac.
wymieniles rozne rodzaje srodkow smarnych czepiajac sie slowa tylko czy jestes pewien ze te sposoby moga byc tu wykozystane czy tylko chciales sie pochwalic znajomoscia takowych? jak dla mnie smary stale (miedziane, grafitowe, azotek boru, fluorek wegla etc) odpadaja juz chocby ze wzgledu na konsystencje - no chyba ze trudno Ci rozpoznac smar staly od plynnego. wiesz jak wyglada suche smarowanie ze podajesz je tutaj jako mozliwe rozwiazanie?
Cytat:
|
a co do mojego założenia, że płyn się spala ... a co ma się z nim stać ?
skoro dozuje się go np z paliwem ?
|
ja sie wlasnie o to pytalem... to spalamy czy smarujemy? to spalamy czy chlodzimy - to jedno z moich podstawowych pytani jak to ma dzialac. skoro sam je zadajesz to widze ze jednak nie jestes pewien swego
Cytat:
OK napisz, zobaczymy co się stanie
wybacz, ale jeżeli duża firma podpiera się nazwą producenta, to raczej nie robi tego bez jego wiedzy i zgody, mnie to wystarcza
a Ciebie i tak nie przekona ...
widzisz, pokazałem że producent środka Tunap podpiera się jakimiś badaniami, Ty nadal twierdzisz że to szkodzi, ale jakichkolwiek konkretów nie przedstawiłeś, poza "ja wiem" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co do szkodliwości tego typu dodatków, pewnie że trzeba ostrożnie, ale weź pod uwagę, że nie jest to jakiś garażowy produkt
Flashlube pochodzi z AU, jest tam na runku od lat, jest sprzedawany w wielu krajach, podobnie środek Tunap
mnie to wystarcza w mniemaniu że nie szkodzi, a może pomoże
|
producenci popieraja sie czym popadnie aby sprzedac swoje cudo. polecam poczytac jak wygladaja takowe testy i badania. glosno w tvn turbo bylo o badaniach w (jak dobrze pamietam) Vtechu modyfikatora +. byl duzy reportaz, pokazane nawet wykresy z hamowni... tylko co z tego skoro bylo pociete i ustawione tak aby bylo cacy. wlasciciel renomowanej hamowni na wlasnym forum tlumaczy sie jak to zostalo zmanipulowane... myslisz ze koncern GM przejmuje sie takim malym tunapem i co on tam sobie pisze malym drukiem na stronie?
Cytat:
|
na stacjach masz tysiące środków "do paliwa", typu STP, one też szkodzą ?
|
gdyby byly takie rewelacyjne producenci paliw dodawali by je do skladu. myslisz ze bp czy statoil jest za slaby by cos takiego wymyslec? ze specjalnie produkuja paliwa ktore szkodza by inni mogli je ulepszac?
Cytat:
|
tak jak pisałem, ja założyłem dla tzw "świętego spokoju", żebym po 50kkm jak jednak wypalą się gniazda, nie pluł sobie że zaoszczędziłem 200zł
teraz wiem że zrobiłem wszystko, żeby jeździć na gazie "bezpiecznie"
- dobry gazownik, dobra instalacja, kontrola luzów, lubryfikacja
|
mam machniete ponad 200kkm na instalacji 2gen bez lubryfikacji. dobry gazownik, dobra instalacja, dbanie o swiece i kabelki oraz ogolny dobry stan silnika wystarcza by bez dodatkowych fajerwerkow eksploatowac bezawaryjnie autko
Cytat:
|
co do polecania lubryfikacji przez zakład, widzisz mnie wszystkie zakłady zalecały, bądź wymagały, dodam że rozmawiałem tylko z tymi większymi i lepszymi
jaką masz pewność, że Twój gazownik wie lepiej ?
|
nie wiem nie rozmawialem z nim o tym. mam dwu gazownikow, obaj sprawdzeni (jeden we wroc drugi w miejscowosci z ktorej pochodze) i zaden nie zaproponowal mi montazu. ze wzgledu na moje powyzsze wypociny zadnego tez o to nie pytalem. co do duzych zakladow mam swoja (chora pewnie)teorie - duzy zaklad, duzo klientow, duzy obrot to mozna sprzedawac lubryfikacje i zarabiac duzo. do moich gazownikow sa kolejki i trzeba sie umawiac wiec ruch zadowolonych klientow tez spory a jednak zaden tego nie wciska