View Single Post
Stary 04-05-2010, 16:32   #38
konrad_b
ford::advanced

Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Lubryfikacja,co myślicie?

Cytat:
Napisał kosteg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wymieniles rozne rodzaje srodkow smarnych czepiajac sie slowa tylko czy jestes pewien ze te sposoby moga byc tu wykozystane czy tylko chciales sie pochwalic znajomoscia takowych?
podałem przykłady, że smarowanie nie zawsze odbywa się olejem czy substancją pochodną
jak widać wiesz o co chodzi, nie wiem dlaczego więc pisałeś, że jest to olej ?
nie znasz składu chem, nie wiesz jak to ma działać (ja też nie),
ale z góry zakładasz, że nie działa
odkąd poczytałem trochę o tych środkach, wiem że lubryfikacja to nie smarowanie olejem, którym rzekomo jest to coś w puszce pod maską
i możliwe jest że płyn spalając się, osadza się na zaworach/gniazdach
tworząc "powłokę ochronną"

a chwalić się nie mam czym, bo wiedza moja w tym temacie jest mizerna

Cytat:
ja sie wlasnie o to pytalem... to spalamy czy smarujemy? to spalamy czy chlodzimy - to jedno z moich podstawowych pytani jak to ma dzialac. skoro sam je zadajesz to widze ze jednak nie jestes pewien swego
oczywiście że nie jestem pewien, bo sam producent informacje podaje w formie marketingowej papki, ciężko tam znaleźć konkretny opis działania,
może dlatego, że ma to trafiać do przeciętnego kowalskiego,
ale na logikę, smarować w formie filmu olejowego nie ma jak (po przejściu przez komorę spalanie)

zresztą jak pisałem, część tych dodatków wywodzi się z zastąpienia "ołowiu" w benzynach

o chłodzeniu też ciężko mówić, ale ładnie brzmi w ulotce

chcesz się dowiedzieć, uderz do producenta

Cytat:
producenci popieraja sie czym popadnie aby sprzedac swoje cudo. polecam poczytac jak wygladaja takowe testy i badania
nie wiem, gdzieś na forum niemieckim spotkałem się z wypowiedzią, że kupując opla + LPG, właśnie należy stosować Tunap
być może jest kłamstwo, a Tunap zmanipulował testy - ręki za to nie dam

niemniej Ty nada nie masz żadnych dowodów, że to nie działa/szkodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
gdyby byly takie rewelacyjne producenci paliw dodawali by je do skladu. myslisz ze bp czy statoil jest za slaby by cos takiego wymyslec? ze specjalnie produkuja paliwa ktore szkodza by inni mogli je ulepszac?
a nie dodają ?
na czym opierają się wszystkie paliwa premium ?
przecież leją je z tego samego lejka w płocku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kiedyś wziąłem ulotkę o jakimś super ON z shella, opis działania tego cudownego ON, był identyczny jak ze środkami z półki sklepowej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(czyści, usuwa nagary, itd)
czyli zgadza się, normalne paliwo szkodzi i możesz tankować to premium, albo dolać środka z buteleczki

Cytat:
mam machniete ponad 200kkm na instalacji 2gen bez lubryfikacji. dobry gazownik, dobra instalacja, dbanie o swiece i kabelki oraz ogolny dobry stan silnika wystarcza by bez dodatkowych fajerwerkow eksploatowac bezawaryjnie autko
też zrobiłem 200kkm na LPG i IIgen, ale autem które problemów na gazie nie sprawia,
żadnych problemów nie było (świece co 60kkm, kable org, UPG cała)

Cytat:
nie wiem nie rozmawialem z nim o tym. mam dwu gazownikow, obaj sprawdzeni (jeden we wroc drugi w miejscowosci z ktorej pochodze) i zaden nie zaproponowal mi montazu.
widzisz, a mnie zalecali - mogłem nie brać