Cytat:
|
podałem przykłady, że smarowanie nie zawsze odbywa się olejem czy substancją pochodną
jak widać wiesz o co chodzi, nie wiem dlaczego więc pisałeś, że jest to olej ?
nie znasz składu chem, nie wiesz jak to ma działać (ja też nie),
ale z góry zakładasz, że nie działa
odkąd poczytałem trochę o tych środkach, wiem że lubryfikacja to nie smarowanie olejem, którym rzekomo jest to coś w puszce pod maską
i możliwe jest że płyn spalając się, osadza się na zaworach/gniazdach
tworząc "powłokę ochronną"
|
gdybys widzial ta substancje oraz wiedzial jak wygladaja inne rodzaje srodkow smarnych wiedzial bys ze moze byc mowa tylko o tych na bazie oleju. jak napisalem lubryfikacja to smarowanie poprzez dodanie substancji zmniejszajacej tarcie pomiedzy wspolpracujace elementy- nie moze byc mowy o uszlachetnianiu paliwa czy dzialaniu "olowiopodobnym" bylby to wowczas jakis pb additive albo podobnie. tak jest i juz.
Cytat:
|
a chwalić się nie mam czym, bo wiedza moja w tym temacie jest mizerna
oczywiście że nie jestem pewien, bo sam producent informacje podaje w formie marketingowej papki, ciężko tam znaleźć konkretny opis działania,
może dlatego, że ma to trafiać do przeciętnego kowalskiego,
ale na logikę, smarować w formie filmu olejowego nie ma jak (po przejściu przez komorę spalanie)
|
wiedza wszystkich nas, poza producentem, opiera sie wylacznie na konsumpcji tejze papki - na forum zas dyskutujemy o tym co o takowej myslimy na podstawie wiedzy jaka mamy, dochodzac do jakis tam konstruktywnych (mam nadzieje) wnioskow.
Cytat:
|
zresztą jak pisałem, część tych dodatków wywodzi się z zastąpienia "ołowiu" w benzynach
o chłodzeniu też ciężko mówić, ale ładnie brzmi w ulotce
chcesz się dowiedzieć, uderz do producenta
|
udezylem do producenta - dostalem ulotke mailem...
Cytat:
nie wiem, gdzieś na forum niemieckim spotkałem się z wypowiedzią, że kupując opla + LPG, właśnie należy stosować Tunap
być może jest kłamstwo, a Tunap zmanipulował testy - ręki za to nie dam
niemniej Ty nada nie masz żadnych dowodów, że to nie działa/szkodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
nie twierdze i nigdzie nie twierdzilem ze szkodzi/dziala a jedynie ze moze szkodzic. wychodze z zalozenia ze skoro moze szkodzic a nie udowodniono badaniami ze nie szkodzy czy ze pomaga to lepiej si w to nie pchac. jesli przy takim samym prawdopodobienstwie ryzykujesz Twoja sprawa - jesli zas ktos opierajac sie jedynie na naszch informacjach poleca komus to rozwiazanie to zaczynam sie sprzeciwiac bo staje sie to moco naciagane (polecanie nie majac jakiegokolwiek dowodu na dzialanie)
Cytat:
a nie dodają ?
na czym opierają się wszystkie paliwa premium ?
przecież leją je z tego samego lejka w płocku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kiedyś wziąłem ulotkę o jakimś super ON z shella, opis działania tego cudownego ON, był identyczny jak ze środkami z półki sklepowej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(czyści, usuwa nagary, itd)
czyli zgadza się, normalne paliwo szkodzi i możesz tankować to premium, albo dolać środka z buteleczki
|
oj obawiam sie ze nie masz racji - owszem dodaja ze vervy, ultimate'y, vpowery sa lepsze ale sa bardzo roznie reklamowane, jedni pisza ze sa bardziej wydajne inni ze czyszcza silnik badz sa bardziej ekologiczne a np orlen ze sa po prostu produktem wyzszej rafinacji (cz jak to sie tam zwie). nie wydaje mi sie aby one faktycznie lepsiejsze byly - wiele gazet to testowalo i nic nie wynikalo z tych testow. jak natomiast wlejesz stp to wtryski wyczysci dosc szybko... nie wydaje mi sie wiec aby byly to podobne dodatki a juz tym bardziej aby zwykle paliwo szkodzilo - nigdy nie tankowalem innego niz zwykle pb95
Cytat:
|
też zrobiłem 200kkm na LPG i IIgen, ale autem które problemów na gazie nie sprawia,
żadnych problemów nie było (świece co 60kkm, kable org, UPG cała)
|
a niby moj ford na gazie sprawia problemy? bo nie bardzo kumam
Cytat:
|
widzisz, a mnie zalecali - mogłem nie brać
|
Twoja decyzja - ja czepiam sie jej propagacji. a najbardziej stwierdzenia ze na bank nie zaszkodzi. silnik mojego autka to nie ruletka gdzie po obstawieniu zlego pola wstaje od stolu - wole podejmowac bardziej swiadome decyzje